Kulturbransjen

Siri Haugan Holden er daglig leder i Norske kulturarrangører.

Mener regjeringen lukker øynene for alvoret arrangørene står i

Norske kulturarrangører ser et prekært behov for et betydelig og helhetlig løft. Forslaget til statsbudsjettet 2024 løser ikke arrangørenes utfordringer, mener de.

Publisert Sist oppdatert

– Arrangørvirksomhet har alltid vært en risikosport, og i en tid der alt har blitt dyrere er marginene mindre enn noensinne. Det skal ikke mye til før regnestykket ikke går opp lenger.

Det sier Siri Haugan Holden, leder av Norske kulturarrangører (NKA), til Samtiden.

NKA representerer både store og små arrangører, festivaler og helårsarrangører.

Ikke fornøyde med budsjettet

Fredag presenterte kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024. Her er hun avbildet under åpningsseremonien av høstutstilling 2023. Foto Rodrigo Freitas / NTB

Fredag presenterte kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024.

NKA jobber for å styrke kulturarrangørenes rammebetingelser, og de ser et prekært behov for at arrangørstøtten økes.

Sammen med Arrangørforum har NKA støttet opp om Kulturrådets budsjettsøknad, der det bes om at arrangørstøtten økes med 30 millioner, og at tilskudd til produksjon, komposisjon og konsertfremføring økes med 20 millioner.

– At regjeringen ikke utvider budsjettrammene for støtteordningene over Norsk Kulturfond er å lukke øynene for alvoret arrangørene står i. De er underfinansierte, publikums privatøkonomi er strammere enn på lenge, og marginene mindre enn noensinne. Engangstilskudd til lokale kulturtiltak og prosjekter over hele landet er flott, men monner ikke. Hva det frie og prosjektbaserte kunst- og kulturfeltet trenger er et betydelig og helhetlig løft, sier Holden.

– Taper viktige deler

NKA er opptatt av det frie feltet, og mener det spiller en avgjørende rolle i et åpent, mangfoldig og variert kunst- og kulturliv, slik det er nedfelt i Hurdalsplattformen.

– Dette er en vesentlig, men også økonomisk sårbar del av kultursektoren. Uten utvidete støtteordninger risikerer vi å tape viktige deler av det rike kulturtilbudet vi har både lokalt og regionalt, sier Holden.

NKA etterlyser også regionale kulturfond. I Hurdalsplattformen varslet regjeringen at de ville innføre regionale kulturfond. Feltet har selv ønsket innføringen velkommen, som et supplement til de nasjonale ordningene – så lenge det følger med friske midler, ifølge NKA.

I budsjettforslaget for neste år nevnes imidlertid ikke fondene.

– NKA forventer at lovnaden følges opp, og er skuffet over at vi tilsynelatende ikke har kommet nærmere etableringen av regionale kulturfond enn vi var i 2021, sier Holden.

Noe annet som også etterlyses av NKA er midler til sektorens klima- og miljøarbeid. De mener de ikke ser noen tegn til en økonomisk satsing på klimatiltak i kultursektoren.

– Nå må Stortinget vise oss at de tar kulturnæringen på alvor, og gi oss muligheten til å gjennomføre den grønne omstillingen de etterlyser.

Powered by Labrador CMS