Kulturbransjen

Fra Heim Festival i Trøndelag. Her er det den norsk-kenyanske duoen Unganisha på scenen. Festivalen har fått tilskudd fra Kulturrådet.

­– Kulturlivet har en viktig jobb å gjøre i å motvirke denne utviklingen

Flere tendenser i samfunnet gjør at kultursektoren har noen utfordringer de må ta tak i de neste årene, ifølge Kulturdirektoratet. De har satt seg tre hovedmål for de neste sju årene.

Publisert Sist oppdatert

­– Demokratiet, ytringsfriheten og fellesskapet er under press, skriver Kulturdirektoratet i rapporten som redegjør for deres nye strategi.

De peker på flere tendenser i samfunnet som gjør at kultursektoren har noen utfordringer de må ta tak i de neste årene.

­– Vi er vi bekymret for at spesielt den yngre befolkningen i mindre grad enn tidligere ønsker seg et offentlig støttet kunst- og kulturliv. Her har vi som direktorat en viktig oppgave og den skal vi ta seriøst i det videre arbeidet, sier Kristin Danielsen, direktør i Kulturdirektoratet.

Tre hovedmål

I «virksomhetsstrategien 2023-2030» lister direktoratet opp én overhengende visjon og tre hovedmål.

Visjonen er «et samfunn rikt på kunst og kultur», med de tre hovedmålene «et nyskapende og mangfoldig kunst- og kulturliv», «økt bruk av kunst og kultur for flere» og at «kunst og kultur verdsettes høyt i samfunnet».

– Gjennom vår nye strategi ønsker vi å understreke, og dermed befeste, kunstens og kulturens rolle i samfunnet. Vi ønsker å vise frem den effekten en offentlig investering av kultur gir, og den verdien den skaper, sier Kristin Danielsen.

Utviklingstrekk og tendenser

Kulturdirektoratets egen opinionsundersøkelse fra 2022 viser at oppslutningen om offentlig støtte til kunst og kultur synker. Særlig gjelder dette den yngre befolkningen, som ofte har en annen kulturbruk enn samfunnet for øvrig.

Dette er et av utviklingstrekkene Kulturdirektoratet ønsker å motvirke.

I tillegg peker de på at ulikhetene i Norge vokser og at dette påvirker hvem som tar del i kulturlivet.

Et annet poeng er teknologien, som utvikler seg raskere enn man kunne se for oss for kort tid siden og at måten vi produserer kunst og kultur på som følge av dette vil endres.

Samtidig vil kultursektoren møte forventninger både fra samfunnet og sektoren selv om å ta sterkere miljøhensyn, som vil endre rammevilkårene for produksjonsformer, formidlingsaktivitet og reisevirksomhet.

­– Derfor har kulturlivet og Kulturdirektoratet en viktig jobb å gjøre i å motvirke denne utviklingen og vise hvilken effekt kulturen har for hele samfunnet,

Kulturen skal utfordre oss alle

Kristin Danielsen, direktør i Kulturdirektoratet. Foto Trym S. Warloe

Strategien skal hjelpe dem med å gjøre gode prioriteringer i arbeidet med å utføre samfunnsoppdraget vårt og nå våre overordnede mål, skriver de i en pressemelding.

Kulturdirektoratets samfunnsoppdrag er å stimulere samtidens mangfoldige kunst- og kulturuttrykk og å bidra til at kunst og kultur skapes, bevares, dokumenteres og gjøres tilgjengelig for flest mulig. For å lykkes med dette må vi benytte oss av sett med virkemidler som sikrer oss å nå målene.

­– Vi må sørge for å hele tiden legge frem ny og oppdatert kunnskap som vil utvikle feltet, og gi grunnlag for gode kulturpolitiske beslutninger. I tillegg jobber vi med å utvide mangfoldet både blant kunstnere og blant publikum. Det er også viktig for oss å se kunstens og kulturens effekt på andre samfunnsområder, sier Danielsen.

Bred involvering

Den nye strategien har blitt til på bakgrunn av et bredt kunnskapsgrunnlag, som har bestått av omverdensanalyse, dybdeintervjuer med hovedinteressenter, samt forventninger fra Kulturdepartementet og Kulturdirektoratets ansatte.

Hele organisasjonen har vært delaktig i arbeidet og diskutert både mål og visjon, gjennom workshops, avstemninger og fellesmøter. Summen av arbeidet har resultert i strategien som nå legges frem, skriver de.

­– Vi har mye å være stolte av i kulturfeltet og mange gode initiativer som fortjener både oppmerksomhet og forutsigbare tilskudd. Nå skal vi jobbe videre med å styrke og utvikle sektoren, og ønsker at så mange som mulig skal skape, bruke og elske kunst og kultur, sier Danielsen.

Powered by Labrador CMS