Kulturbransjen

Creo-leder Hans Ola Rian vil ha nye lønnsforhandlinger med KS.

Ikke rett på sykepenger eller pensjon

I 2016 gikk utøvere som turnerer med Den kulturelle skolesekken fra å være lønnsmottakere til å bli frilansere. Creo vil ha omkamp om utøvernes rettigheter.

Publisert Sist oppdatert

Siden 2016 har utøvere som turnerer med Den kulturelle skolesekken (DKS) fått utbetalt frilanshonorar. Det har ført til at de har mistet en rekke rettigheter, som sykepenger, pensjonspoeng og dagpenger.

– Jeg synes det var veldig givende å spille musikk for barn og unge. Men etter åtte år i Den kulturelle skolesekken har jeg valgt å skaffe meg en annen jobb, fordi jeg ser at dette ikke er noe å satse på, sier musiker Hans Martin Austestad til Bergens Tidende.

I 2016 ble Rikskonsertene nedlagt og erstattet av Kulturtanken som skulle forvalte hele DKS-ordningen. Så ble det klart at Kulturtanken ikke formelt kan ha arbeidsgiver- eller forhandlingsansvar, da dette ligger hos fylkeskommunen.

Creo vil forhandle med KS

I oktober startet Austestad en underskriftskampanje for å kreve forhandlinger om lønnsavtaler for utøvere i DKS – oppropet har nå 1359 underskrifter.

Oppropet har havnet i KS. Også interesseorganisasjon Creo har sendt et brev til KS der de stiller krav til forhandlinger om lønn i DKS.

Forhandler ikke i media

Creo ber KS svare innen 14 dager for å avtale tidspunkt for forhandlingene. Brevet ble sendt torsdag for en uke siden.

– Vi håper jo at KS ser fornuften i å skape en avtale som ivaretar kunstnere som jobber for skolesekken, og gjør det mulig for også dem å ha en viss trygghet i arbeidslivet, sier Creo-leder Hans Ole Rian til musikkkultur.no.

KS har svart at de «ikke gjør forhandlinger i media», ifølge både Bergens Tidende og nettstedet Musikkultur.

Powered by Labrador CMS