Kulturbransjen

Mange vil bli sceneteknikere – noe som fører til hard kamp om få plasser på ny utdanning. Bildet er fra en konsert med Sivert Høyem på Oslo-festivalen Piknik i Parken.

Hard kamp om få plasser på ny utdanning for sceneteknikere

Høsten 2023 er det omsider klart for ny utdanning for sceneteknikere. Den er populær.

Publisert Sist oppdatert

«For å sikre en levedyktig bransje, er dette helt essensielt», ble det sagt om utdanningen for sceneteknikere.

I 2022 ble Fagskoleutdanningen for scenetekniske yrker ved Fagskolen Oslo endelig godkjent av NOKUT. Oppstart er høsten 2023.

Utdannin­gen ble til etter initiativ fra kunstnerorganisasjonen Creo og er et samarbeid med Virke og Fagskolen Oslo.

Da søknadsfristen gikk ut i april, viste det seg at landets fagskoler hadde trukket til seg cirka ti prosent flere søkere (i alt 13.450) enn i fjor. Fagskolen Oslo, og det nye studiet «Sceneteknisk produksjon», peker seg ut i årets søknadsbunke, ifølge Creo: 90 førstevalgssøkere har meldt seg til 20 studieplasser.

– Det er svært gledelig å se at interessen er så stor som vi trodde den var. Det bekrefter at bransjen hadde rett om behovet for utdanning da de henvendte seg til skolen med ønske om opprettelsen av studiet, sier Hans Peter Jenssen, fagansvarlig for utdanningen.

– Prekært

Kompetanseflukten og -behovet i den scenetekniske bransjen er godt dokumentert. Blant annet viste rapporten «Forestillingen er avlyst», som ble gjennomført av Telemarksforskning på oppdrag fra Kulturrom, at én av fire sceneteknikere sluttet i bransjen under pandemien.

Jenssen har tidligere uttalt til Samtiden at den scenetekniske bransjen har manglet en utdanning i flere år, og at rekrutteringsbehovet er prekært nå, særlig etter kompetanseflukten.

– I tillegg er det stadig behov for ny og økt kompetanse, da prosjektene og teknologien stadig blir mer komplisert og kravene fra kunder og publikum stadig blir høyere, forteller han.

– For å sikre en levedyktig bransje i mange år fremover er det helt essensielt at man får på plass en utdanning som sikrer påfyll av nye talenter samt videreutvikling av de som allerede har noen år i bransjen.

Også Karen Sofie Sørensen, daglig leder i Kulturrom, mener dette er svært viktig:

– Opprettelsen av en fagskoleutdanning for teknikere fra høsten 2023 vil være et svært viktig ledd i å gjøre yrket mer attraktivt og formalisere kompetansen i en bransje som har vært både uorganisert og usynlig.

Powered by Labrador CMS