Kulturbransjen

Forfatter Nina Lykke har fått avlyst en rekke arrangementer denne våren. Flere opptak av tidligere forfattersamtaler med forfatteren ligger imidlertid ute til fri avlytting, uten at det utløser en kompensasjon til forfatteren selv.

Forfatterforening advarer mot å dele for mye

– Kan true forfatteres inntektsgrunnlag.

Publisert Sist oppdatert

Etter at koronaviruset brøt ut blir stadig flere tekster delt på nettet. På grunn av krisen er alle oppdrag for forfatterne avlyst. Den økte delingen av tekster handler om at forfatterne søker nye inntektsveier. Da er veien gjennom dataskjermen noe som kan virke effektivt.

Det kan true forfatternes inntekter, mener organisasjonen Norsk forfattersentrum.

Klassekampen skriver at det ikke bare er forfatterne selv som deler tekster og annet materiale på nettet. Også bibliotek, litteraturhus og andre arrangører henter fram gamle forfattersamtaler fra arkivet og legger dem ut som podkaster eller videoklipp.

Ofte skjer dette uten av rettigheter og vederlag er avtalt skikkelig på forhånd, advarer Norsk Forfattersentrum.

– Vi har lenge jobbet med å utvikle et rammeverk for den digitale formidlingen av litteratur. Så kommer koronakrisa, og det begynner å haste, sier leder Ingvild Herzog til avisen.

Herzog mener at målet bør være at et nytt rammeverk skal inneholde begrensninger for hvor lenge opphavsrettslig beskyttet materiale kan deles, samt til hvem, og på hvilken plattform. For når gamle foredrag og forfattersamtaler legges gratis ut på nettet, blir det ikke utbetalt et nytt honorar. Samtidig kan forfatteren miste muligheten for nye oppdrag.

Powered by Labrador CMS