Kulturbransjen

En rapport viser kulturelle arrangementers lokale betydning i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand. Bildet er fra årets utgave av Tons of Rock i Oslo.

Dette betyr festivalene for byene de er i

Hvordan bidrar festivalene til lokalsamfunnet? Det økonomiske bidraget er lettest målbart. Men det er ikke nødvendigvis det viktigste.

Publisert Sist oppdatert

– Kulturelle arrangementer har ringvirkninger, men det er store variasjoner i hvor store de er og hvilke ringvirkninger som er viktigst, sier Karin Ibenholt, prosjektleder for analysen «Ringvirkninger av kulturelle arrangementer».

I undersøkelsen tar de for seg kulturelle arrangementers lokale betydning i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand.

Undersøkelsen tar blant annet for seg ringvirkninger fra Tons of Rock og Trondheim Calling. Disse to festivalene var også hovedfokus da dette var tema på musikkbransjefestivalen by:Larm.

Ikke bare økonomi

Karin Ibenholt, daglig leder i SØA og prosjektleder for analysen som omhandler kulturens ringvirkninger. Foto Ellen Lund

Ringvirkningene inkluderer økonomiske, men også samfunnsmessige effekter som sosial identitet, kompetansebygging og miljøpåvirkning.

Stikkord som fellesskap, frivillighet, talentarena, lokalt næringsliv og lokale organisasjoner er viktig.

Ibenholt forteller at ringvirkningene blant annet påvirkes både av hvem som arrangerer, hva arrangementets formål er og hvor kommersiell virksomheten er.

Nor Fishing, som er en messe som er helt kommersiell, og som har vært med i analysen, har for eksempel store økonomiske ringvirkninger, men få andre.

Men Tons of Rock, som også er en kommersiell virksomhet og som sørger for betydelige økonomiske ringvirkninger, sørger også for andre:

– Her skiller festivalene og kulturarrangementene seg ofte fra andre arrangementer ved at de har betydning på flere områder. Blant annet har festivaler ofte veldig mange frivillige. Det skaper enormt stor verdi, sier hun.

Trondheim Calling, som er en mye mindre festival enn Tons of Rock, har ikke like store økonomiske ringvirkninger som Tons of Rock, men scorer bedre på andre områder.

Ifølge presentasjonen til Ibenhold er ringvirkningene til Trondheim Calling større politisk og kulturelt, for eksempel, enn Tons of Rock.

– Den typen festival er også viktig for å løfte frem unge talenter, på samme måte som by:Larm, sier hun.

Kan brukes politisk

– Kulturelle arrangementer kan være et verktøy for politikere til å oppnå utvikling i byen og for å kunne påvirke lokalsamfunnet.

Gjennom prosjektet er det utviklet et verktøy som kan benyttes for å gjøre en vurdering av de ulike ringvirkningene, og brukes som et hjelpemiddel ved en vurdering av om kommunen skal støtte et arrangement eller ikke.

– Kommunen må ha en bevisst holdning til hvilke verdier man ønsker å fremme gjennom å gi støtte til et arrangement, sier hun.

Ibenholt er daglig leder i Samfunnsøkonomisk analyse, som fikk oppdraget å lage analysen sammen med Oxford Research fra blant andre Oslo kommune. Undersøkelsen er finansiert av Program for storbyrettet forskning.

Powered by Labrador CMS