Kulturbransjen

FNs spesialrapportør for kulturelle rettigheter, Alexandra Xanthaki, og kulturminister Anette Trettebergstuen under Kulturytring Drammen 2023.

– Det verste året for kunstnerisk ytringsfrihet noensinne

Kulturminister Anette Trettebergstuen fikk mandag overlevert rapporten «The State of Artistic Freedom 2023» under Kulturytring i Drammen. Rapporten avdekker et økende press på kunstnerisk ytringsfrihet verden over.

Publisert Sist oppdatert

– Nedslående rapport om ytringsfrihet.

Det skriver Freemuse, som har dokumentert brudd på kunstnerisk ytringsfrihet i 25 år. Ifølge organisasjonen har situasjonen aldri vært verre.

– Demokratiet er på vikende front i hele verden, sier Sverre Pedersen, styreleder i Freemuse, til NRK.

En hovedårsak er økningen i autoritære regimer de siste ti årene.

Overlevering på Kulturytring

FNs spesialrapportør Alexandra Xanthaki overleverte mandag rapporten «The State of Artistic Freedom 2023» til kulturminister Anette Trettebergstuen.

Rapporten ble fremlagt på åpningsdagen til Kulturytring i Drammen. Xanthaki er jussprofessor ved Brunel-universitetet i London og ekspert på kulturelle rettigheter.

Freemuse, som kommer med denne rapporten hvert år, er en uavhengig organisasjon som jobber for kunstneres ytringsfrihet. Organisasjonen dokumenterer blant annet overgrep mot kunstnere. Organisasjonen har rådgivende status overfor FN og UNESCO.

– Det verste året noensinne

Da fjorårets rapport ble lagt frem, sa daglig leder i Safemuse i Norge, Jan Lothe Eriksen, at det var den verste rapporten han kunne huske.

– 2021 var et særdeles mørkt år for kunstnere over hele kloden. Det er den dystreste rapporten fra Freemuse så langt jeg kan huske, sa han den gang.

Når rapporten for 2022 nå blir lagt frem, ser det enda verre ut: Rapporten om fjoråret er det verste de har sett i organisasjonens 25-årige historie med å overvåke og dokumentere brudd på kunstnerisk ytringsfrihet.

– Den sterke veksten i autoritære regimer vi har sett det siste tiåret med harde angrep på menneskerettigheter generelt og kunstnerisk ytringsfrihet spesielt, gjør 2022 til det verste året vi har sett i Freemuse 25-årige historie, sier Pedersen.

Ikke entydig dystert

Rapporten viser at antallet forfulgte, sensurerte og truede kunstnere i Russland økte i 2022.

Etter invasjon av Ukraina har kunstnere som har uttrykt antikrigsholdninger blitt arrestert, truet og tvunget til å flykte fra Russland, sier Sverre Pedersen, men påpeker at bildet internasjonalt ikke er entydig dystert:

– Kreativ motstand er en mektig kraft med kunstnere som nekter å bøye seg for undertrykkelse. De protesterer og lager kunst som utfordrer autoriteter, tradisjoner og religiøs konservatisme. De finner måter å omgå og til og med konfrontere sensur uansett hvilken fare de utsetter seg for, sier Pedersen og henviser til rapportens anbefalinger til stater, internasjonale organisasjoner, sivilsamfunnet og kunstnerne selv om hvordan man kan samarbeide for å fremme og beskytte grunnleggende rett til kunstnerisk ytringsfrihet.

Powered by Labrador CMS