Kulturbransjen

Ansvarlig redaktør i Dagbladet, Frode Hansen, bekrefter at avisa ikke kommer til å ansette en ny kulturredaktør med det første.

Dagbladet fortsetter uten kulturredaktør – og filmanmelderne går ut mot avisa

Dagbladet-redaktør Frode Hansen bekrefter at avisa ikke kommer til å ansette en ny kulturredaktør med det første. Samtidig er filmanmelderne frustrerte over sin situasjon.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke mange uker siden ni NRK-anmeldere gikk ut mot ledelsen i NRK. De beklaget til lesere, lyttere og seere. Bakgrunnen var at all kulturkritikk i NRK nå skal vurderes med terningkast.

Denne uka gikk tre Dagbladet-anmeldere ut mot sin oppdragsgiver i en kommentar i Medier24. Ikke på grunn av terningkast, men fordi de mener avisa gir opp kulturen.

«Kulturavisa Dagbladet har ikke publisert en eneste ny filmanmeldelse siden midten av juli», skriver de tre filmanmelderne, som ikke helt vet om de lenger er filmanmeldere i Dagbladet.

Misfornøyde kritikere

I innlegget skriver de tre videre at Dagbladet informerte dem i et avklaringsmøte i september at et tøft annonsemarked gjør at avisa er nødt til å satse på sine kjerneområder, og at filmanmeldelser ikke er en del av dem.

Det er ikke andre kulturanmeldelser heller, bortsett fra Dagbladet Bok, som publiserer som før.

De skriver videre at de har fått beskjed om at det kun vil være snakk om maks én eller to film- eller tv-anmeldelser i måneden og at det da i hovedsak vil dreie seg om anmeldelser av filmer eller serier med såkalt snakkis-potensial.

Konstituert nyhetsredaktør Jan Thomas Holmlund bekrefter innholdet i møtet overfor M24, og at Dagbladet nå gjør endringer.

– Det er helt riktig at vi kommer til å anmelde færre filmer fremover. Men det betyr ikke at vi skal slutte med anmeldelser. Vi må prioritere hardere hva vi skal og ikke skal anmelde, sier han.

Ingen planer om kulturredaktør

Avisa har i tillegg vært uten en kulturredaktør i omtrent et halvt år, etter at tidligere kulturredaktør Sigrid Hvidsten gikk av i april. Det har fått kritikk fra flere hold.

– Vi har ingen umiddelbare planer om å ansette ny kulturredaktør. Mediemarkedet er i endring, og alle aviser, og Dagbladet, er i endring. Dagbladets hoveddrivere er og har alltid vært nyheter, sport og underholdning, som en tydelig populærjournalistisk avis, sier ansvarlig redaktør Frode Hansen i Dagbladet til Journalisten.

Avisa kommer imidlertid fortsatt til å dekke kulturfeltet, sier han.

– Vi skal fremdeles dekke kulturfeltet løpende og prioritere blant annet de største og bredeste anmeldelsene. Vi fortsetter også med boksatsing, noe som er en sjeldenhet blant tabloidavisene.

Kritikk av kritikk

­Kenneth Moes essayistiske spalte tar for seg fenomener innen norsk film og den norske mottagelsen av utenlandsk film. Foto Pelikanen forlag

Kritikk seiler i en viss motvind for tiden. I Samtiden har vi spalten «Kritikk av kritikk» for å rette et kritisk søkelys over kritikernes bidrag.

Det nyeste tilskuddet i denne spalten er den essayistiske filmspalten «Et annet blikk på film», der forfatter og skribent Kenneth Moe tar for seg fenomener innen norsk film og den norske mottagelsen av utenlandsk film.

Der skriver han om science fiction-storfilmen The Creator og blant annet om hvordan denne er mottatt av norske anmeldere. Der glimrer, ikke overraskende, Dagbladet (men også VG) med sitt fravær, nettopp fordi de ikke har anmeldt filmen.

Powered by Labrador CMS