Kultur

Bragerevyen fra Tromsø i aksjon under festivalen i 2019. Foto: Tor Ivar Viken.

Norsk Revyfestival: Kårer norgesmestre og spøker med diktatorene

Revy skal speile samtiden, sier daglig leder i Norsk Revy, Dagrun Gunnarson. Nå skal Norges beste revyer kåres, og Gunnarson ber samtidig om mer oppmerksomhet for revy som kulturtilbud.

Publisert Sist oppdatert

­Det kan krible godt i lattermuskulaturen for mange når det ønskes velkommen til Høylandet igjen 5.-8. juli, fire år siden forrige ordinære festival i 2019. Norsk Revyfestival er tilbake etter pandemien.

– Det føles utrolig godt å være tilbake for fullt etter pandemi og digital festival i 2021. Vi gleder oss til å snu Høylandet på hodet i sommer sammen med Norges herligste publikum og fantastiske underholdere på scenen, sier daglig leder Dagrun Gunnarson i arrangøren Norsk Revy.

Årets festival har to temaer: «galskap og gleder» og «humor mot diktatoren», forteller Gunnarson.

– Vi samler hele revy-Norge, og revyen skal speile samtiden. Akkurat nå er det viktig å le av diktatoren. Kanskje det blir muligheter for å ta selfies i baris på hesteryggen, som Putin, smiler hun.

I tillegg får man servert «diktatorens game show», der publikum befaler.

Det beste av Revy-Norge

Men det er selve revyene som er hovedattraksjonen under festivalen. Revygrupper fra hele landet kjemper om norgesmestertittelen, med revynumre på tilmålte fire minutter.

– Nivået på årets deltakere er skyhøyt, sier Gunnarson.

Revyfestivalen starter med opptog i Høylandet sentrum onsdag 5. juli. I løpet av uka og helga står revygrupper fra hele landet på scenen. På finalen lørdag 8. juli skal flere norgesmestre i revy kåres.

Daglig leder i Norsk Revy, Dagrun Gunnarson. Foto: Norsk Revy.

Se hele programmet her.

– Vi har sett mye bra revy det siste året, så vi er sikre på at folk som kommer til Høylandet i sommer vil kose seg og flire mye. Skal vi komme med en liten innsiderapport så virker det som om revygruppene i år er ekstra gira på å vise seg frem på norsk revys største scene, sier Gunnarson.

NM i revy arrangeres i partallsår, og det avholdes regionale revyfestivaler. Gunnarson regner med å få inn 300 påmeldte revynumre før en jury plukker ut 100 bidrag til fire semifinaler før fristen utløper 17. april. Det deles ut flere priser, men den gjeveste er Årets revynummer. Festivalen har blitt arrangert siden 1987.

Digitalt under pandemien

Under pandemien opplevde Norsk Revy de samme utfordringene som andre kulturarrangementer. Men festivalen ble likevel gjennomført digitalt i 2021. Finalen gikk i Olavshallen i Trondheim, med publikumsbegrensninger.

Kompakt festival

Årets festivalpublikum vil også få oppleve festivalen samlet på ett festivalområde med Sparebank 1 NM-teltet, sidescenen NTE Solsiden og mat- og mingleområde – i tillegg til årets nyvinning: minisirkusteltet Åpenbar.

– Med et mer kompakt festivalområde blir det enklere å gå rundt og få med seg alt det morsomme som foregår. Vi har jobber kontinuerlig med å utvikle serveringstilbudet. Her skal det være mye lokalt, godt og smakfullt for alle, sier Gunnarson.

Campingen er halve moroa

I år kan de tilreisende som trenger overnatting bo i telt eller i campingvogn på Børstad camp, eller i en egen bobilcamp ved Circle K.

– Det er en dårlig bevart hemmelighet at campen tar over for underholdningen når det ikke foregår ting på festivalscenene. Campen er halve moroa med å delta på revyfestivalen, sier Gunnarson.

Foruten revyforestillingene vil det også være familiearrangementer og annen underholdning.

Fra festivalen i 2019. Foto: Simon Appelblad.

– Dette blir utrolig gøy. Norges morsomste festival er tilbake og denne gangen slår vi på stortromma!

Fortjener mer oppmerksomhet

Dagrun Gunnarson mener revy som kulturtilbud får for lite oppmerksomhet, i forhold til antall aktive og besøkende.

– Det er 1200 revygrupper i Norge. De setter opp 400 premierer hvert år. Det fortjener mer oppmerksomhet. Under pandemien var det en halvering av antall premierer. Tallet på vei opp igjen, og nå vi er oppe i 318. Det er mange voksne som driver med profesjonell revy. De fortjener oppmerksomheten, sier hun.

Powered by Labrador CMS