Kultur

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) legger fram Statsbudsjettet på Stortinget, fredag 6. oktober.

NOKU: – Et godt og solid kulturbudsjett

Generalsekretær i NOKU, Monica Larsson er fornøyd med kulturbudsjettet, men etterlyser samtidig tydelige løfter til regionale kulturfond og midler til omstilling av kulturlivet i mer bærekraftig retning.

Publisert Sist oppdatert

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum kunne senke skuldrene noe, sammenliknet med i fjor, da han la frem Statsbudsjettet for 2024 fredag. Men han kunne ikke overdrive oljepengebruken, og beskrev budsjettet som «trygt og ansvarlig» på NRKs Politisk kvarter tidligere på morgenen. Han tok ikke ordet «stramt» i sin munn denne gangen.

Kulturbransjen var naturlig nok spent på hva Vedum hadde i kofferten denne gangen.

– Solid

Generalsekretær Monica Larsson i Norsk Kulturforum (NOKU) mener at regjeringen legger frem et godt og solid kulturbudsjett med en økning på 1,2 milliarder kroner for kultursektoren.

Generalsekretær i NOKU, Monica Larsson. Foto Ilja Hendel

Hun er særlig glad for nyheten om en egen handlingsplan for å inkludere flere barn og unge i kultur- og fritidsaktiviteter.

– Her vil NOKU delta aktivt med innspill sammen med våre samarbeidsorganisasjoner på barne- og ungdomskulturfeltet. I budsjettet foreslår regjeringen 10 millioner kroner til å følge opp tiltak i denne handlingsplanen, sier Larsson til Samtiden.

– Savner tydelige løfter

Hun påpeker også at det er positivt med totalt 50 millioner kroner i engangstilskudd til lokale kulturtiltak og prosjekter over hele landet, som vil styrke det lokale kulturlivet.

– Vi savner imidlertid tydelige løfter om bevilgninger til regionale kulturfond i 2024, men vil fortsette å jobbe for innretningen av de regionale fondene.

Kulturbudsjettet vier et helt kapittel til omtale av arbeidet med å nå FNs bærekraftsmål, særlig på klima- og miljømessig bærekraft. Kulturlivet selv har de siste 10 årene satt i gang en rekke tiltak og bidrar til både sosial og økonomisk bærekraft.

– Det er skuffende lite ambisiøst at kulturbudsjettet ikke setter av en eneste krone til midler til omstilling av kulturlivet i mer bærekraftig retning. Dette ansvaret kan ikke feltet bære alene. Statlige omstillingsmidler vil kunne istandssette kulturlivet til å gå i front i å bidra til å nå FNs bærekraftsmål.

Powered by Labrador CMS