Kultur

Raymond Sereba på scenen under generalprøven på Verdens rikeste mann og kakaotreet på Melahuset.

Melahuset: Skal styrke kulturforståelsen- og interessen hos barn

Melahuset presenterer et bestillingsverk for barn fra fire år og oppover, der kulturarv, tradisjoner og kunnskap står i sentrum.

Publisert Sist oppdatert

­Melahuset i Oslo har satset på et eget kulturtilbud for barn siden 2019, i tillegg til tilbudet de har hatt på Melafestivalen siden festivalens begynnelse.

MelaFantasi skal styrke kulturforståelsen- og interessen hos barn. Melahuset og Melafestivalen skal derfor være et bidrag til en mangfoldig offentlighet som gir både enkeltpersoner og grupper muligheten til å føle tilhørighet, til å oppleve og utvikle sine egne kulturuttrykk. Å kunne kjenne seg igjen i utøverne på scenen, fører til økt deltakelse i kulturlivet og dette samspillet er igjen med på å styrke tilhørigheten.

Kommunikasjonsansvarlig på Melahuset, Tonje Lacher. Foto Linda Wiken

Det er et tydelig behov for et variert og kvalitativt kulturtilbud for barn, og det er også viktig at barna får høre historier fra andre kulturer og tradisjoner, ifølge kommunikasjonsansvarlig på Melahuset, Tonje Lacher:

– Vi har tidligere hatt et satsing rettet mot barn på festivalen. Nå har vi hatt MelaFantasi på Melahuset, med ekstra forestillinger. I år ønsket vi å lage en egenprodusert forestilling som vi kan stå bak, og da kontaktet vi Raymond Sereba om et bestillingsverk, forteller hun.

Konge og kakaotre

En rik konge på reisefot og fruktene fra et kakaotre står sentralt i den nyskrevne barneforestillingen Verdens rikeste mann og kakaotreet. Forestillingen er skrevet og fremført av Raymond Sereba, som er danser, musiker og forteller. Premieren er 25. april. Samtiden tok en prat med Seraba dagen etter generalprøven.

– Hva ønsker du å oppnå med forestillingen?

– Kulturarv er et nøkkelord. Vi ønsker å utvide perspektivet til barn, med historier fra andre deler av verden som også inngår i vår kultur i dag. Det er viktig at barna kan kjenne seg igjen.

Forestillingen til Raymond Sereba går frem til desember på Melahuset. Foto Randall Villalobos

Historien er i to deler, der den første handler om en konge (kongen i Mali, journ.anm.) som er veldig rik, og som er på vei til Mekka på reise.

Den andre delen handler om kakao, som i dag kommer hovedsakelig fra Vest-Afrika, men som opprinnelig kom fra USA og Asia.

– Barna blir presentert for to reiser, med Afrika i sentrum, og får kunnskap om hvordan sjokoladen de spiser har havnet her. Akkurat som at de ikke skjønner at fiskepinnene de spiser inneholder fisk, forstår de ikke hvor sjokoladen egentlig kommer fra. I tillegg ønsket jeg å gi barna positiv informasjon om Afrika. Temaet er seriøst og gir barna kunnskap.

Sereba fremfører forestillingen alene, og spiller musikk. Trommer bruker han som pauseeffekt.

Gleder seg til barna kommer

Ifølge Sereba gikk generalprøven på skinner, selv om han savnet kjernepublikumet: barn fra fire år og oppover.

– Det var kjempespennende og gikk veldig bra. Jeg er veldig glad og takknemlig for at jeg ble spurt om å lage noe nytt. Det kom mange voksne på generalprøven, men jeg gleder meg spesielt til at barna kommer. Det blir veldig gøy!

Raymond Sereba er fra Elfenbenskysten og har bodd i Norge siden 1983. Han er danser, musiker, skuespiller og forteller. Foto Randall Villalobos

Han legger til at det er lagt opp til interaksjon mellom Sereba og barna underveis i forestillingen.

– De skal hjelpe meg å lage rytme til dansen, og de må rope noen navn, sier han, uten å røpe for mye.

Raymond Sereba er fra Elfenbenskysten og har bodd i Norge siden 1983. Han er danser, musiker, skuespiller og forteller. Han har utmerket seg med magiske programmer, konserter og verksteder for barn i alle aldre og for voksne.

På oppdrag fra Rikskonsertene har han holdt seminarer, konserter og verksteder i blant annet Sri Lanka, Sør-Afrika, Palestina, Jordan og Island. Han holder verksteder i rytme og sang i diverse institusjoner.

Det er fullt hus på de to første forestillingene 25. april og 30. mai.

Verdens rikeste mann og kakaotreet går følgende datoer i høst:

  • 26. september
  • 03. oktober
  • 24. oktober
  • 07. november
  • 28. november
  • 05. desember
Powered by Labrador CMS