KOMMENTAR

Mot pressestøtte til Samtiden

Medieklagenemda har tatt Samtidens klage til følge og opphevet Medietilsynets vedtak om ikke å gi Samtiden produksjonstilskudd.

Direktør Mari Velsand i Medietilsynet. Kommunal- og distriktsdepartementet inviterte fredag representanter for mediene til et dialogmøte om sikkerhet i valggjennomføringen og arbeid mot uønsket påvirkning.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Mari Velsand, direktør i Medietilsynet
Medieklagenemda gir Samtiden medhold i klagen. De hevder Medietilsynet, her ved direktør Mari Velsand, tolker loven om støtte til mediene feil.
Publisert Sist oppdatert

Medieklagenemnda har ikke mandat til å innvilge Samtidens søknad. De konstaterer at Medietilsynet har tolket loven feil og sender saken tilbake til tilsynet.

Vi kan ikke se at tilsynet har argumenter igjen for å nekte Samtiden produksjonstilskudd. Derfor har vi bedt tilsynet gi oss et positivt svar innen 5. august.

Video med bilde - Klikkbar Ur-bilde

Medietilsynet har sluttet seg til en innholdsanalyse foretatt av to forskere ved Høgskolen i Volda (HVO) som begrunnelse for å avslå å gi tilskudd til Samtiden. Vi har avvist at en innholdsanalyse kan brukes på denne måten. Medieklagenemnda er enige. De skriver:

«Nemnda er ikke enig med tilsynet i at den fremgangsmåten som benyttes for å kartlegge bredden i de allmenne nyhets- og aktualitetsmediene – å analysere det publiserte stoffet med utgangspunkt i 11 temakategorier – kan brukes for å kartlegge om vilkårene i § 3 bokstav k er oppfylt. Bakgrunnen for å innlemme nasjonale nisjemedier i tilskuddsordningen var begrunnet i «funksjonen slike medier har for å bidra til mediemangfoldet og samfunnsdebatten innenfor sitt samfunnsområde. Analyser av innholdet i nasjonale nisjemedier viser at disse mediene bidrar til innholds mangfold ved å løfte temaer, vinklinger og perspektiver som de mer allment orienterte nasjonale mediene i mindre grad dekker».

Tolker loven feil

HVO har foretatt en grundig vurdering i to omganger. Det hjelper ikke. Tilsynet tolker loven feil.

Medietilsynet er opptatt av å forvalte tilskudd på grunnlag av eksisterende regelverk. Samtidens sak teller nå om lag 120 A4 sider. Hvor mye tid forskere og jurister har brukt på å vurdere søknaden, aner vi ikke.

Det har snart gått 16 måneder siden vi sendte inn søknaden basert på det vil publiserte i 2023.

Det er i strid med intensjonen i reglene for produksjonsstøtte og normal forvaltningspraksis når det tar så lang tid å få svar på en søknad. Det er åpenbart at reglene bør forenkles slik at tilsynet ikke må bruke så mye tid og penger på å behandle en søknad.

Dette er politikerne og Kulturdepartementets ansvar. Det er de som vedtar loven om støtte til medier.

En trenger ikke være jurist eller forsker for å se at når Medier 24, som er et bransjenettsted, får støtte, holder det ikke å nekte Samtiden som har en stor tematisk bredde og går i dybden på en rekke brennbare samfunnsspørsmål, støtte.

Et år uten støtte

Reglene er slik at en publikasjon må drive et kalenderår før en kan søke om støtte. Så pass kapital må en ha. Det er ikke meningen at en skal drive flere år før en får svar på søknaden om støtte.

Samtiden har gått med flere millioner i minus siden vil overtok magasinet fra Aschehoug i 2022. Siden vi ikke har fått svar på søknad om støtte, måtte i høst enten legge ned Samtiden eller selge en av våre publikasjoner. Vi valgte det siste.

Medietilsynets sendrektige saksbehandling og feilaktige tolkning av loven, fikk dramatiske konsekvenser for oss. Gjort er gjort. Dette er snøen som falt i fjor.

Nå ber vi om en rask saksbehandling. Samtiden er verd å satse på. Det mener leserne også. Vi får nye abonnenter hver dag.

Powered by Labrador CMS