MusikkPlot

Foto: Adrien Le Gall / Interpuls.

Interpuls: Minimalistisk musikkfestival favner bredt

Korte konsertsett, barservering og popcorn trekker til seg fans av klassisk musikk, opera og poesi.

Publisert Sist oppdatert

Festivalen ­Interpuls startet opp rett før pandemien i 2020, og publikummere i alle aldre har strømmet til for å høre minimalistisk musikk og samtidsmusikk i uformelle omgivelser i Kulturkirken Jakob.

I år finner festivalen sted 24. - 25. februar. Den skiller seg ut fra den typiske klassiske konsertscenen, blant annet ved å ha korte konsertsett, barservering og popcorn i pausene, forteller daglig leder, Daniel Lyngstad.

– Vi serverer minimalistisk musikk. Det var Philip Glass sin musikk som var utgangspunktet for festivalen. Denne typen musikk favner bredt, og vi dekker sjangeren fra det smale til det brede, sier han til Samtiden.

Øl og popcorn i kirken

Interpuls legger vekt på det sosiale, i en noe større grad enn andre festivaler innen klassisk musikk. Det skal være hyggelig å gå på konsert.

Daglig leder for Interpuls, Daniel Lyngstad. Foto: Adrien Le Gall / Interpuls.

Gründerne bak Interpuls - de to unge, klassiske musikkensemblene Quartetto Testosterone og Percelleh, har gjennom hele studieløpet stilt seg spørrende til hvorfor klassisk musikk og samtidsmusikk raskt kan oppfattes distansert og elitistisk. Festivalsjef og fiolinist Daniel Lyngstad legger vekt på at publikum kan være sosiale i pausene mellom slagene.

– Altfor ofte føler publikum seg fremmedgjort i stive konsertsaler. Her skaper vi en helt annen vibe – med minimalistisk- og samtidsmusikk.

Foto: Adrien Le Gall / Interpuls.

Allerede i 2020, da festivalen ble arrangert for første gang, fikk festivalen meget god respons, ifølge Lyngstad.

– Lokalet er ypperlig, og vi har hatt godt oppmøte fra dag én. Folk var fornøyde med opplegget. I 2022 kom det mye forskjellige folk fra ulike publikumsgrupper, og det syntes vi var spennende. Da satte vi opp opera av Philip Glass, med Kafka som tema.

Samtidsmusikk

I tillegg til å fremføre minimalistisk musikk, står også samtidsmusikk sentralt i programmet. Lyngstad mener det er viktig å skape nye og uformelle arenaer for samtidsmusikken.

– Mye ny musikk som skrives i dag oppleves nok av et bredt publikum nesten som en bevisst fremmedgjøring, kun for en avgrenset kulturelite – men ikke på Interpuls. Vi har skapt en arena for samtidsmusikk og har tiltrukket oss en ny generasjon konsertpublikummere, sier han.

Litteratur og dans

Det har også vært viktig for festivalen å koble musikken med andre kunstformer. I år presenterer Interpuls et nytt konsept de har kalt «hvilepuls», der musikken går i ett. Det blir levende lys og avslappet stemning.

– Vi har jobbet med forfatter poet, forfatter og scenekunstner Fredrik Høyer. Det blir også dans med Kenji Wilkie fra Nasjonalballetten, samt lyskunst og lydkunst, røper Lyngstad.

Dette skjer på Interpuls

1. Musikk av kjente minimalister som Philip Glass, Steve Reich og Arvo Pärt
2. Rykende fersk, nyskrevet musikk av unge, norske komponister, med fire urfremføringer
3. Musikk, dans og poesi i skjønn forening. Det blir blant annet dans med Kenji Wilkie fra Nasjonalballetten samt lyskunst og lydkunst
4. Topp profesjonelle klassiske utøvere. På festivalen spiller blant andre stjernebratsjist Eivind Ringstad, konsertmester ved Den Norske Opera og ballett Guro Kleven Hagen, slagverksduoen PERCelleh og strykekvartetten Quartetto Testosterone, med musikere fra Kringkastingsorkesteret, DNO&B, Stavanger Symfoniorkester, Finlands Radiosymfoniorkester med mer
5. Intense musikkopplevelser i en uformell atmosfære – og popcorn i pausene

Powered by Labrador CMS