Reiseliv

Hestmanden: – Et levende museum hvor maskineriet sviver og mannskapet bor om bord under tokt rundt på norskekysten

MUSEUM ‎| Vi stilte noen spørsmål til avdelingsleder ved D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum, Hallvard Klungtveit, om attraksjonene og hva slags opplevelser de ønsker å gi de besøkende.

Publisert Sist oppdatert

Hvor lenge har du hatt jobben du har nå?

– Siden 1. mars i år.

Hvor mange besøkende har dere i gjennomsnitt per år?

– Ca. 20.000.

Foto Hallvard Klungtveit er avdelingsleder ved D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum. Foto: Privat

Kan du kort fortelle om hovedattraksjonen(e) på museet?

– Hestmanden er et levende museum hvor maskineriet sviver, og mannskapet bor om bord under tokt rundt på norskekysten. På Hestmanden lukter det mat fra byssa, linolje på dekk og diesel i maskinrommet. Det er et todelt museum, hvor skipet i seg selv er et imponerende eksempel på hvordan det norske fartøyvernet er i stand til å restaurere større skip ved bruk av frivillig og profesjonell arbeidskraft. Det er det eneste gjenlevende skip som seilte for Nortraship under 2. verdenskrig. Hestmanden seilte også under 1. verdenskrig, en krig som for sjøfartshistorien har havnet i skyggen av krigen som kom noen år senere. I lasterommene ligger Norsk krigsseilermuseum. Museet skal hedre og videreføre minnet over de tusener av norske sjøfolk som seilte under krigene, samt utenlandske sjøfolk som seilte i den norske handelsflåten. En av hovedattraksjonene er vår egenproduserte film, «Marerittet». Dette er en meget sterk kortfilm som treffer alt fra ungdom til eldre med stor slagkraft.

Foto D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum. Foto: Privat

Hva er den viktigste utfordringen du har i jobben for tiden?

– Vi har, som alle andre, utfordringer med økende utgifter. For vår del slår prisene på diesel veldig kraftig inn. Ellers er tilsiget av frivillige en utfordring. Vi har behov for yngre krefter som kan lære av de med mangfoldige års erfaring med Hestmanden, da ingen lærebok kan leses for å oppnå den kunnskapen som behøves.

Har dere planlagt noen spennende utstillinger/eventer fremover?

– Hestmanden har nå gått i vinteropplag og siste aktiviteter for oss blir «Den kulturelle skolesekken». Hestmanden skal gjennom en vinter med vedlikehold for å klargjøres til neste års seilas på norskekysten. Vi er i gang med et par veldig spennende prosjekter, men de er per i dag ganske hemmelige, så her er det bare å følge med!

Hva håper du publikum sitter igjen med etter endt besøk?

– En økt forståelse for hvilke umenneskelige forhold sjøfolk ble utsatt for under verdenskrigene og hvilken betydning deres innsats utgjorde for det vi i dag kaller for et fritt og demokratisk Europa.

Hvis budsjettet deres hadde økt med 30 %, hva ville styret/dere vurdert å bruke pengene på?

– Gjennomføring av større vedlikeholdsprosjekter og lengre tokt for å vise frem skipet i flere havner og for et større publikum.

Hva bør regjeringen gjøre for å styrke museene i Norge?

– Innse hvilken betydning museene har i samfunnet. Museer handler om å formidle historien på kvalitetssikret vis, samt ta vare på gjenstander og kompetanse på forsvarlig vis.

Har du en hyggelig, morsom eller sprø opplevelse på museet, som du kan dele?

– Det mest positive med å seile med Hestmanden er den utrolige interessen og velviljen vi møter i alle havner. Folk vi aldri har møtt før stiller opp på flekken om vi har behov for noe eller trenger hjelp med noe. Det er mange tilfeller av dette, og jeg vil gjerne bruke dette punktet til å takke alle som stiller opp for oss.

Hvis du skulle anbefalt to andre museer, ett i Norge og ett i utlandet, hvilke skulle det vært?

– Oljemuseet i Stavanger og Imperial War Museum i London.

Satser dere på et internasjonalt publikum? Hva gjør dere eventuelt for å lykkes med dette?

– Vi ønsker alle nasjonaliteter velkommen hos oss. Informasjon som finnes om bord er tekstet på norsk, engelsk og tysk.

Powered by Labrador CMS