Fra papirutgaven

Daglig leder i Norsk revy, Dagrun Gunnarson, synes revy-Norge fortjener mer anmelderi i lokalavisene, mer hyllest, mer gratis tid i kulturhusene og mer prat i kulturpolitikken.

– Vi trenger det for å huske hvorfor vi lever

Daglig leder i Norsk revy, Dagrun Gunnarson, svarer på hva hun ville brukt 100 millioner på om regjeringen økte kulturbudsjettet og hvilken ene kultursak/kulturform/kulturarrangement hun mener fortjener mer oppmerksomhet. Blant annet.

Publisert Sist oppdatert

­Kulturselvangivelsen er en fast spalte i hver utgave av Samtiden. Denne er fra Samtiden 3-2023.

Hvilke kulturelle opplevelser eller verk vil du anbefale til andre?

Norsk revyfestival 2023 med NM i revy 5. til 8.juli, selvfølgelig! Jeg elsker revyens samfunnskritiske speiling av akkurat di bygd/by – og ingenting er så mektig som latter, for å få oss til å tenke tanker vi ikke har tenkt før. Nivået i NM i revy er dessuten latterlig høyt – kom og bli inspirert!

Hvis regjeringen øker kulturbudsjettet med 100 millioner, hvordan ville du ha fordelt midlene?

Jeg ville i alle fall brukt en stor del av kaka på frivillig kultur, og samarbeidet mellom frivillig og profesjonell kultur. Det å skape kultur selv og å kunne oppleve den der du bor, gir «innenforskap» og mening i livet. Vi trenger mat for å overleve, men kultur for å huske hvorfor vi lever.

Bør bevilgningene til kultur økes, eller må vi innstille oss på reduserte bevilgninger til kultur når eldrebølgen ruller inn over de offentlige budsjettene?

Ja, begge deler. Jeg ønsker meg alltid rause rammer til ulike typer kultur, men jeg tror ikke at velstanden vokser inn i himmelen. Gode prioriteringer vil uansett alltid være nødvendig – og heldigvis er mennesket både skapende og lekende av natur, så vi har mye bra i vente uansett.

Hva er plusser og/eller minuser med Anette Trettebergstuen som kulturminister?

Stort pluss for å ta initiativ til å lage en strategi for kulturfrivilligheten – det gir et fokus som kulturfrivilligheten fortjener. Frivillig kultur er også kultur! (Og ikke «bare» frivillighet).

Satser forlagene for mye på bestselgende forfattere?

Det vet jeg for lite om til å mene noe om.

Bør teatrene i større grad enn i dag sette opp forestillinger med stor publikumsappell?

Teatrene skal utfordre oss, utvikle oss, gi oss nye tanker! Men det hjelper jo ikke, hvis ingen kommer og ser på. Så det er jo en avveiing. Jeg er i alle fall opptatt av at vi som samfunn gir teatrene økonomi til å sette opp smalere, rarere, nyere ting også. Hvis ikke, er jeg redd for at alle til slutt setter opp Shrek – the musical både på de store teatrene og på det lokale samfunnshuset.

Du får velge én: Hvilken kultursak / kulturform / hvilket kulturarrangement fortjener mer
oppmerksomhet?

Revy! Nummerrevyen med monologer, sketsjer og musikalske numre er en særskandinavisk kulturform som vi har drevet med i over 150 år her i Norge. I 2022 var det minst 318 lokalrevypremierer i Norge. Hvis de i snitt hadde 400 publikummere hver, vil det si at cirka 127.000 publikummere så lokalrevy i Norge i 2022. Jeg syns revy-Norge fortjener mer anmelderi i lokalavisene, mer hyllest, mer gratis tid i kulturhusene og mer prat i kulturpolitikken. Revy gjør Norge morsommere!

Hvis du måtte velge?

Teater – Rockekonsert

Karl Ove Knausgård – Sigrid Undset

Kino – Netflix

Øl – Vin

Papirbok – E-bok

På scenen – I salen

Beatles – Rolling Stones

Vernissasje – Fotosafari

Vebjørn Sand – Bjarne Melgaard

Opera – Country

Powered by Labrador CMS