Fra papirutgaven

Rapport: Norske 11-åringer bruker nesten mest tid på venner i Europa. Men tiden med venner faller med alderen.

Publisert Sist oppdatert

I ungdomstiden begynner tenåringer å gradvise bruke mer tid på venner og mindre tid på familie.

I WHOs store rapport om oppvekst i Europa går det frem at det er vanligere blant gutter enn jenter for 11-åringer å bruke tid med venner hver dag før kl. 20. Og her er norske 11-åringer helt på toppen i Europa kun slått av Bulgaria. 28 prosent av jentene gjorde dette og hele 28 prosent av guttene. Til sammenligning var det kun 15 prosent av jentene og 18 prosent av guttene i Sverige som gjorde det samme.

Men ettersom de norske barna blir eldre faller også tiden de bruker med venner - i hvert fall i tiden før kl. 20. For norske 13-åringer var 19 prosent av jentene med venner hver dag, og for guttene 26 prosent. For 15-åringene var andelene falt videre til 16 prosent for jentene og 24 prosent for guttene.

Det er en tendens i rapporten til at barn fra Øst- og sørlige deler av Europa bruker mer tid på venner hver dag. Bulgaria regjerer øverst for alle alderstrinn med land som Makedonia og Ungarn på plassene bak.

Barn fra relativt velstående familier brukte mer tid på venner enn barn fra mindre velstående familier. Og forskjellen på dette punktet var aller størst i Norge, og da spesielt for guttene.

LES OGSÅ: Fersk WHO-rapport: dårlig selvtillit, men god trivsel blant norsk skoleungdom

Powered by Labrador CMS