Fra papirutgaven

Professor emeritus ved Universitetet i Oslo, Per Holck, (t.h.) og Andaine Seguin-Orlando ved DNA-laben Centre for Geogenetics ved Universitetet i København var mandag i Normandie og åpnet graven til to av vikinghøvdingen Rollo fra Normandie sine etterkommere. Målet er å få slutt på en flere hundre år lang debatt: Var han dansk eller norsk?

DNA-jegere åpnet vikinggrav i Normandie

Norske forskere har endelig fått åpne graven til vikinghøvdingen Rollos etterkommere. De vil finne ut om Rollo også var identisk med Gange-Rolv fra Møre. I så fall stammer det britiske kongehuset fra Norge.

Publisert Sist oppdatert
En norskledet delegasjon var mandag i Normandie og åpnet sarkofagen til to av Rollos etterkommere. Målet er å få slutt på en flere hundre år lang debatt: Var Rollo dansk eller norsk?

– Vi har jobbet med å få dette undersøkt i rundt sju år, så å endelig få hentet inn materiale for å teste DNA, det var stort, sier historiker og prosjektets initiativtaker Sturla Ellingvåg i Stiftelsen Explico til NTB.

Rollo var grunnleggeren av Normandie, greve av Rouen og tipptippoldefar til Vilhelm Erobreren, som er stamfar til det engelske kongehuset. Mens norsk-islandsk historie gjennom Snorres kongesagaer har hevdet at Rollo og Gange-Rolv er en og samme person, har danske historikere ment at han kom fra Danmark. Gange-Rolv, sønn av Ragnvald Mørejarl, ble forvist fra Norge og skal ha bosatt seg i Frankrike.

Nappet ut tenner

I januar innvilget franske myndigheter og den franske kirken den norske søknaden om å åpne graven til Rollos barnebarn og oldebarn, hertug Richard den fryktløse og sønnen hertug Richard den gode. Graven er en sarkofag i gulvet i et kloster i Fécamp. Da de åpnet graven mandag, fant forskerne blant annet en underkjeve med åtte tenner i graven til Richard den gode:

– Det avgjørende er å finne tenner, for der kan DNA-et, selv etter såpass mange år, være bra. To rettsmedisinere fra Norge og Danmark nappet med seg fem tenner som nå sendes til Rettsmedisinsk institutt i begge land for analyse, sier styreformann i Samlerhuset og Det Norske Myntverket, Ole Bjørn Fausa.

Et resultat fra analysene vil trolig foreligge til høsten og skal presenteres i samarbeid med franske myndigheter. Så gjenstår det å se om svaret peker i retning av Danmark eller Norge.

De små sarkofagene ser ved første øyekast ut som de kun rommer småbarn, men Fausa forklarer:

– Når de skulle gravlegges i et gulv ble det et spørsmål om plass. Det viktigste var å bevare skjelettet. Vi vet ikke hvordan det ble gjort her, men det var vanlig å enten skjære likene i biter eller koke dem så kjøttet løsnet fra beina. Dermed behøvde ikke sarkofagen å være lengre enn et lårbein, som er det lengste beinet i kroppen, sier Fausa.

Sjelden begivenhet

Fausa beskriver stemningen ved gravåpningen som en utrolig opplevelse:

– Så vidt vi vet er dette bare andre gang etter krigen at en kongegrav er åpnet i Frankrike. Bare å være med på det, og finne skjelettene oppi der, det var spennende, høytidsstemt og uvirkelig på samme tid.

I arbeidsprosessen har han også funnet ut at han selv er 35.-generasjons etterkommer etter Rollo.

– Det satte selvsagt en spiss på det hele, å vite at dette var forfedrene mine, sier Fausa.

Hvis Rollo og Gange-Rolv viser seg å være samme person, får det historisk betydning:

– Hvis det britiske kongehuset opprinnelig stammer fra Mørekysten endrer det for eksempel oppfatningen om at det norske kongehuset er ungt, med utspring fra det britiske og danske, sier Fausa.

Fakta om vikinghøvdingen Rollo

* Vikinghøvding (846-931) av norsk eller dansk herkomst som etablerte en bosetning i Nord-Frankrike, det senere Normandie.

* Franske kong Karl den Enfoldige aksepterte i 911 Rollas herredømme i Normandie.

* Rollos etterkommere var hertuger av Normandie fram til 1202, og levninger av oldebarnet og barnebarnet er bevart i sarkofager i gulvet i et kloster i Fécamp.

* Rollo var tipptippoldefar til Guillaume, også kjent som Vilhelm Erobreren, som ble konge av England i 1066 og regnes som det engelske kongehusets stamfar.

* Debatten om Rollos opphav raste mellom danske og norske historikere på begynnelsen av 1900-tallet. Idag finnes det fortsatt ingen kilder som med sikkerhet slår fast om Rollo var dansk eller norsk.

(Kilde: Snl )

Powered by Labrador CMS