Fra papirutgaven

Den nye Kulturtanken-sjefen Matias Hilmar Iversen vil styrke kunst og kultur til barn og unge.

– Det bør være flere som skriver kritikk og bidrar til å løfte fram dette feltet

Den nye Kulturtanken-sjefen ønsker seg mer midler til de som skaper kunst for og med barn og unge og tar dem på alvor.

Publisert Sist oppdatert

I artikkelserien Kulturselvangivelsen stiller vi aktuelle kulturpersonligheter et utvalg spørsmål. Denne gangen: Matias Hilmar Iversen, ny leder i Kulturtanken.

Hvilke kulturelle opplevelser eller verk vil du anbefale til andre?

Hvis jeg får lov til å være litt lokal (jeg bor i Asker), så er nystartede Drammen kulturhus en plass jeg vil anbefale varmt. En liten kulturscene på Strømsø med pubkor og musikkbingo og annen lavterskel-moro. Samt en særdeles feinschmeckersk booking av norske og internasjonale artister i indie-country-landskapet.

Hvis regjeringen øker kulturbudsjettet med 100 millioner, hvordan ville du ha fordelt midlene?

Jeg ville styrket kunst og kultur til barn og unge bredt, kanskje særlig med vekt på det frie feltet. Mer midler til de som skaper kunst for og med barn og unge, og tar dem på alvor.

Bør bevilgningene til kultur økes, eller må vi innstille oss på reduserte bevilgninger til kultur når eldrebølgen ruller inn over de offentlige budsjettene?

Jeg har forståelse for at det må gjøres vanskelige prioriteringer av politikerne når rammene blir strammere – det er jobben deres – men å sikre alle tilgang til kunst og kultur av høy kvalitet er en av grunnsteinene i vårt demokrati. Reduserte bevilgninger vil skape enda større skjevheter og bidra til at færre vil få tilgang til kunst- og kulturopplevelser. Det vil være et stort verditap for samfunnet.

Hvordan tror du Lubna Jaffery vil lykkes som kulturminister?

Jeg har stor tro på Lubna Jaffery som kulturminister. Jeg opplever henne som kunnskapsrik, energisk og engasjert i kunst og kultur. Forhåpentlig er hun også en god strateg som vil bidra til å løfte feltet fremover.

Satser forlagene for mye på bestselgende forfattere?

Trøkket legges der man kan tjene penger. Men jeg får med meg mange debutantnavn i media, så jeg opplever vel at bransjen er ganske god på både å tjene penger, og samtidig jobbe for å få fram nye stemmer.

Bør teatrene i større grad enn i dag sette opp forestillinger med stor publikumsappell?

Er de ikke allerede veldig gode på det? Jeg tror det er stor bredde i hva publikum liker, så teatrene gjør riktig i å tilby et variert program hvor både det brede og det smale er representert.

Du får velge én: Hvilken kultursak / kulturform / hvilket kulturarrangement fortjener mer oppmerksomhet?

Kunst og kultur for barn og unge fortjener mer oppmerksomhet. Det bør være flere som skriver kritikk og bidrar til å løfte fram dette feltet. Vi har for eksempel Periskop som gjør en god jobb her, men jeg savner at flere og større medier engasjerer seg. Barn og unge har rett på kunst og kultur, og jeg syns ikke dette blir tatt nok på alvor.

Hvis du måtte velge?

Teater – Rockekonsert
Karl Ove Knausgård – Sigrid Undset
Kino – Netflix
Øl – Vin
Papirbok – E-bok
På scenen – I salen
Beatles – Rolling Stones
Vernissasje – Fotosafari
Vebjørn Sand – Bjarne Melgaard
Opera – Country

Powered by Labrador CMS