Film og tv

De første bildene fra Norges første multiversfilm, «Thomas mot Thomas»

Skaperne av «Thomas mot Thomas (en sensasjonell teori om det ubetydelige livet i multiverset)» lover hjertevarme, troverdig kvantefysikk og hele fem lattervekkende Arthur Berning-karakterer til prisen av én.

Publisert Sist oppdatert

­Den Oslo Pix-aktuelle dramakomedien «Thomas mot Thomas» handler om kvantefysikeren Thomas, som drømmer om Nobelpris når han nærmer seg løsningen på en av vitenskapens største gåter: Finnes det parallelle universer? Det er et altoppslukende arbeid han med vekslende hell balanserer med å være deltidspappa for sønnen Aleksander. Situasjonen kompliserer seg kraftig når versjoner av Thomas ramler inn fra andre virkeligheter, med sterke meninger om arbeid og livsførsel.

– Jakten på å løse den vitenskapelige gåten er rammen for fortellingen, men filmens hjerte er et skjørt far-sønn-forhold. Det er mange som strever mye med å balansere jobb og hjem i 2022, og jeg tror mange kinogjengere vil kjenne seg igjen i Thomas sitt heseblesende kjør for å lykkes med både karriere og familieliv, sier regissør og manusforfatter Jakob Rørvik.

– Arthur er et unikum

Hovedrollen som Thomas, og variantene av ham, spilles av Arthur Berning. Rørvik mener det ikke er mange norske skuespillere som kunne levert det Berning gjør i «Thomas mot Thomas»:

– Arthur er et unikum, og jeg skrev filmen for ham. Det å levere med den energien og følsomheten i tagning etter tagning, ofte uten noen å spille mot fordi motspilleren er ham selv i neste tagning, det er helt enestående. Og midt i det kaoset klarer han også å bevare en humoristisk timing.

Foto Foto: Nordisk Film Distribusjon.

Berning har vært en kjenning for det norske kinopublikummet siden den Amanda-nominerte rollen i «Mannen som elsket Yngve» i 2008. Publikum har siden sett ham i TV-serier som «Lilyhammer», «Mammon» og «Neste sommer», og på det store lerretet i filmer som «Fritt vilt III», «Arme riddere», «Bølgen», «Børning 2» og «Ninjababy». Sistnevnte fikk han en ny Amanda-nominasjon for.

16 kostymeskift om dagen

Arthur Berning forteller at selv om det tilhører sjeldenhetene at han får tilbud om fem roller på en gang, tenkte han aldri på det som fem forskjellige karakterer:

– Nei, for meg er det bare Thomas. Det er nyanser av Thomas ut fra hvem han ville blitt hvis han tok litt andre valg i fortiden, men alt er Thomas.

Litt lattermild beskriver han innspillingen som «galskap», og Berning legger ikke skjul på at den krevde mye av ham:

– Det var jævlig hardt arbeid, rett og slett, og med mye løping til og fra garderoben. På det meste hadde jeg kanskje 16 kostymeskift om dagen! Og skal jeg være helt ærlig, var det kanskje litt ensomt også, til tider, det å spille mot meg selv inne i samme rom i to uker sammenhengende.

I tillegg til Berning-birollene er Silje Storstein, Filip Mathias Eide, Hege Schøyen, Jan Gunnar Røise og Gard B. Eidsvold på rollelisten med karakterer som kompliserer Thomas sitt liv utenfor Blindern.

Hold i vitenskapen

Manusforfatter og regissør Jakob Rørvik forteller at de har vært opptatt av at det skal være hold i vitenskapen i filmen:

– Med denne historien var det viktig for meg at også fysikken er riktig. Selv om teorien Thomas jobber med kanskje ikke lar seg teste i virkeligheten, har jeg gått langt i å sjekke alt av faglig dialog og formler, med god hjelp av blant annet Are Raklev, professor i teoretisk fysikk. Såpass må til når man får spille inn på Fysisk institutt på Blindern!

«Thomas mot Thomas (en sensasjonell teori om det ubetydelige livet i multiverset)» har førpremiere på filmfestivalen Oslo Pix onsdag 31. august, før den får parallell kinopremiere i alle multiversene 21. oktober 2022.

Powered by Labrador CMS