ESSAY

Kristian Klausens kontrafaktiske romanunivers

I årene 2020, 2021 og 2022 gav drammenseren Kristian Klausen ut sin såkalte kontrafaktiske romantrilogi (Døden i arbeid, Anne F. og Den lille mannen fra Argentina), der historiske personer tas ut av sin faktiske sammenheng og plasseres i et nytt univers i Drammen.

I Kristian Klausens Anne F. skriver Anne Frank (bilder) sin dagbok i loftsleiligheten i Griffenfeldts gate i Drammen, som kontrafaktisk blir skjulested for Frank-familien og et par andre jødiske familier.

Bak disse ideene og bøkene ligger store og viktige inspirasjonskilder. En norsk tungvekter blant disse er lyrikeren Nils Yttri (1947-1980). Hans etterlatte privatbibliotek kom i Klausens hender i form av 14 plastposer med bøker en gang i 2007. Det la grunnlaget for et litterært dypdykk som beskrives i et 200 siders langt essay, Tungvekt. Et essay om en etterlatt boksamling fra 2024, en slags vandrebok, der Klausen fungerer som en slags guide i Drammen by. Han vandrer mellom kirkegården der Yttri ligger begravet, oppsøker sentrale steder i Drammen, og går inn og ut av lyrikerens etterlatte bøker. Det er en selvbiografi, biografi og litteraturhistorie i ett.1

For å lese denne saken må du være abonnent

Samtiden – nye saker på nett hver dag og 7 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler og e-utgaven.
For å få papirutgaven, velg nett og papir.

Samtiden
Nett og papir
3 mnd

99,- 329,-

KJØP

Samtiden
Nett og papir
12 mnd

1299,-

KJØP

Samtiden
Nett
1 mnd

1,- 90,-

KJØP

Samtiden
Nett
12 mnd

999,-

KJØP

Powered by Labrador CMS