Bok

«Tollak til Ingeborg» heter romanen Tore Renberg gjør seg gjeldende med denne høsten. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix / NPK

– Vi ble blåst av banen

Bokhøsten byr på kjenninger av godt gammelt merke, men også nykommere vil ha vår lesende oppmerksomhet. Cappelen Damm ber oss se spesielt opp for boken «Hør her'a!», signert Gulraiz Sharif.

Publisert Sist oppdatert

– Noen ganger ramler det inn tekster i innboksen vår som redaksjonen aldri har sett maken til. Tekster som har noe uventet på hver linje, og som leseren ikke helt vet hvor er på vei. Tekster som ikke lar seg klassifisere, uttalte Ragnfrid Trohaug, forlagssjef i Barn & Ungdom, da storforlagets høstliste ble lagt fram tirsdag. Hun sa videre om debutboken til Gulariz Sharif:

– Vi har ledd og grått, og vi har blitt skikkelig glad i denne karakteren som er en slektning av både Huck Finn, «Alle utlendinger har lukka gardiner» og «skyskraperengler». Og vi har ikke minst mistet pusten i møte med språket.

I boken «Hør her'a» møter vi Mahmoud på 15 år som ser for seg lange dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin, enøyde Arif, når ingen av dem har sommerferieplaner.

Foto Han blåste oss av banen, melder forlaget Cappelen Damm om sitt nye romantalent. Gulraiz Sharif (f. 1984) er fra Oslo og jobber som lærer. «Hør her'a!» er hans første roman. Foto: Åsmund Holien Mo

«Men så kommer Onkel ji fra Pakistan på besøk. Samtidig er det noe med lillebroren til Mahmoud», heter det blant annet fra forlaget om romanen som utkommer 11. september.

Kjenninger i fleng

Hjemlige forfatterkjenninger står i kø hos forlaget denne høsten, fremgikk det da Tine Kjær, forlagets direktør for skjønnlitteratur, inntok podiet.

Under det strømmede og koronatilpassede arrangementet, uten forfattere til stede, informerte hun blant annet om den nye romanen til Erik Fosnes Hansen: «Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin». Boken karakteriseres som «uvirkelighetslitteratur» – og Kjær mener den minner om forfatterens debut, «Falketårnet», fra 1985.

Kjær minnet om at lyrikken har fått en oppsving under koronapandemien. Ikke minst har Trygve Skaug bevist dette ved å slå seg opp på bestselgerlisten i vår. Med kommende «Hjemmekamp» har han samlet sine greatest hits – samt noen helt ferske dikt.

Vi får faktisk to Lars Saabye Christensen-titler denne høsten: «Byens bokstaver» består av dikt, mens forfatteren med «Min kinesiske farmor» har gravd fram reell historie på bakgrunn av brev og dokumenter.

I «Yoko Ono er en sjarlatan» har Ingvar Ambjørnsens samlet Elling-tekster, mens Erlend Loe er på essayferd med «Forhandle med virkeligheten. Ett år på ett hjul». Vigdis Hjort er på sin side klar med en ny roman: «Er mor død».

– Her graver forfatteren dypere i mor- og datterproblematikken og Hjorth har levert en medrivende og dyptloddende roman om et tidløst tema, fortsatte Kjær. Som også kunne fortelle at Tore Renberg gir lyd fra seg i høst med en ny antiheltroman.

At Roy Jacobsen igjen skriver om Ingrid Barøy, med romanen «Bare en mor», karakteriserer Kjær som et aldri så lite mirakel.

Foto Forfatter Vigdis Hjorth har skrevet høstklare «Er mor død», som lodder dypt i en mor- og datter-relasjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Krim og sakprosa

Knut Nærum og Karsten Volle (illustrasjoner) har begått en mørk tegneserieroman om maktpersoner som holder befolkningen for narr.

Mørkt er det også når en sterk krimtrio gjør seg gjeldende. Karin Fossums mye omtalte og bestselgerliste-toppende «Bakom synger døden» er allerede utgitt, og nå står Gert Nygårdshaug for tur. Han sender Skarphedin Olsen på utflukt igjen, i «Den tredje engelen». Hans Olav Lalum har på sin side «Svanemordet» klar for leserne denne høsten – en ny bok om K2 og Patricia.

Knut Ola Ulvestad, forlagssjef for Sakprosa, kunne opplyse at hele 42 sakprosatitler melder seg fra landets største forlag denne høsten. Ikke minst knytter det seg spenning til Tore Rems første bind i en biografi om kong Olav. I samme kategori melder Christian Borchs «Konge for sin tid» seg, om kong Harald.

Sigmund Løvåsen har fordypet seg i livet til Kjell Aukrust og slipper biografi om kunstneren. Et kunstnerportrett blir det også når Vidar Kvalshaug i høst slipper sin bok om Ari Behn.

Bår Stenvik og Gaute Brochmann slipper beslektede bøker om vår digitale hverdag, og avslutningsvis merker vi oss at Thorbjørn Jaglands biografi er på vei.

– Første del av hans memoarer dekker perioden fram til 2002, kunne Ulvestad opplyse.

Powered by Labrador CMS