Bok

Boris Khersonsky er blant de ukrainske poetene som deltar på festivalen.

Ukrainske poeter til Oslo Internasjonale Poesifestival 16. november

Fra Ukraina kommer Lyudmila Khersonska og Boris Khersonsky, for å holde åpningsforedraget. Disse er blant poetene som har sluttet å skrive på russisk. De skal snakke om poesiens rolle i krigen.

Publisert Sist oppdatert

­– Vi har utviklet årets festival i en tid der krigen i Ukraina har endret seg fra dag til dag. Programmeringen har vært dynamisk, og da vi fikk respons fra ukrainske poeter som var midt i krigen – og det ble realistisk at de kom til Oslo for å delta på festivalen i høst – har årets programmering også føltes sjeldent presserende og nødvendig, sier Birgit Hatlehol.

Tar pulsen på dagene og hendelsene

Hun er sjef for Oslo Internasjonale Poesifestival, og visste allerede i mars at krigen i Ukraina måtte - i tema eller som form – bli uttrykt i årets festival. At programmeringen i så stor grad skulle ta pulsen på dagene og hendelsene, var hun uforberedt på. Festivalen kan også komme til å ha en virkning i samfunnet, så den blir et møtested for ukrainske forfattere samt en russisk og en belarussisk.

Julia Musakovska (UA) kommer rett fra Lviv. Hun skal snakke om krigens påvirkning på forfatterskapet med belarusiske Marina Hobbel.

Fra Ukraina kommer for øvrig Lyudmila Khersonska og Boris Khersonsky, for å holde åpningsforedraget. Disse er blant poetene som har sluttet å skrive på russisk. De skal snakke om poesiens rolle i krigen.

Deltar fra eksil

Russiske Galina Rymbu lever i eksil i Ukraina. Hun blir med over video, der hun leser fra sin samling «Skjeden min», som nå er tilgjengelig på norsk. Digitalt deltar også den internasjonalt kjente ukrainsk-amerikanske poeten Ilya Kaminsky.

Men også norske og nordiske forfattere står på scenen sammen med sine ukrainske kollegaer.

– Hvordan kan de ukrainske skrivemåtene overføres til nordiske forhold? Altså hvordan kan deres strategier brukes for å synliggjøre andre kriser som klimakrisen, spør Hatlehol.

Fra Sverige kommer Ida Börjel, og fra ulike steder i Norge kommer Fatemeh Ekhtesari, Erling Kittelsen, Simon Stranger, Ingrid Storholmen og Eivind Aalen Øi.

Den norsk-ukrainske musikeren Mykola Sheremeta skal spille ukrainsk folkemusikk på akkordion, og det skal også den nyskapende og fremstående elektroniske musikeren Iryna Novikova aka Insomnia Taxxi.

Powered by Labrador CMS