Bok

Stian Bromark er aktuell med boka Tyrkia. Landet mellom to verdener.

Stian Bromark: – Lesing, reising og samtaler med kilder skaper konklusjonene

DERFOR BOK ‎| Bokaktuelle Stian Bromark går aldri i gang med et prosjekt med fasit i hånden. – Jeg er en journalist. Utgangspunktet er nysgjerrigheten og spørsmålene, sier han.

Publisert Sist oppdatert

­

Stian Bromark (51)

  • Yrke: Journalist og forfatter
  • Utdannelse: Litteraturvitenskap og idehistorie
  • Bosted: Oslo
  • Aktuell med boken: «Tyrkia. Landet mellom to verdener»
  • Forlag: Res Publica
  • Antall sider: 300

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Jeg har skrevet boka fordi jeg har vært nysgjerrig på hvor president Erdogan kommer fra, tradisjonen han står i og bakgrunnen for de ideologiske konfliktlinjene i dagens Tyrkia. Det viser seg at konflikten mellom øst og vest, islamisering og vestliggjøring, tradisjon og modernitet går minst 200 år tilbake i tid.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– De viktigste poengene er at Det osmanske riket (forløperen til dagens Tyrkia) viste at flerkulturelle samfunn kan virke noenlunde friksjonsfritt, mens nasjonalismen som ble fremdyrket ved etableringen av republikken Tyrkia for 100 år siden har liten eller ingen plass til minoriteter. Historien om Det osmanske riket/Tyrkia inneholder sånn sett både forbilder og skremmebilder.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Det ideologiske, religiøse og kulturelle tilbakeslaget som president Erdogan representerer i Tyrkia i dag, kommer fra en minst 100 år gammel tradisjon. Det stammer fra et konservativt opprør som oppstod straks landsfader Ataturk etablerte den sekulære, vestligorienterte og moderne republikken Tyrkia i 1923. Både Ataturk og Erdogan er autoritære ledere som tvinger reformer ned over hodet på folk.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Hvilke historier skal fortelles på relativt få sider? Historien om Tyrkia kan ikke forstås uten å fortelle nokså inngående hva forløperen, Det osmanske riket, representerte. Og begge statsdannelsene var og er kompliserte. Tyrkia er polarisert, mens sannhetene befinner seg ofte i midten, i nyansene.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg går aldri i gang med fasit i hånden. Lesing, reising og samtaler med kilder skaper konklusjonene. Jeg er en journalist. Utgangspunktet er nysgjerrigheten og spørsmålene.

Hva vil du oppnå med boken?

– Å skape et mer nyansert bilde av Tyrkisk historie og samtid. Og forhåpenlig bidra til at flere reiser dit. Folket i landet er mye bedre enn sin statsleder. De er stort sett rause, morsomme og smarte. Og maten er suveren!

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Jeg håper flere ønsker å oppdage det fantastiske landets historie – ved å lese boka og reise dit.

Kan du nevne én person du håper leser boken?

– Jens Stoltenberg, NATO-lederen. Så forstår han bedre hva slags tradisjon Erdogan kommer fra. Tyrkere er jevnt over gode til å forhandle.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?

En odyssé - en far, en sønn og et epos av Daniel Mendelsohn. Den er et litterært mesterverk, I tillegg lærer man mye om forholdet mellom de ulike landene og kulturene rundt Egeerhavet, ikke minst forhistorien til dagens Hellas og Tyrkia.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg?

– Den polske journalisten og forfatteren Ryszard Kapuściński, fordi han viste at man kan skrive dokumentarlitteratur med skjønnlitterære kvaliteter. Dessverre er det blitt avslørt at han kanskje var vel kreativ i sin omgang med fakta, men han står seg som inspirasjon.

Hvis du måtte velge?

Jon Fosse – Dag Solstad

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Elsykkel – Sykkel

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Powered by Labrador CMS