Bok

Mordbrannen på Scandinavian Star 1. april 1990 drepte 159 mennesker. Nå kommer det en romanserie i sju bind med utgangspunkt i saken.

Skriver en romanserie med utgangspunkt i «Scandinavian Star»-saken over sju bind

Publisert Sist oppdatert

Første av sju romaner med «Scandinavian Star»-saken som utgangspunkt kommer på norsk denne uka. Den danske forfatteren Asta Olivia Nordenhof sier saken er langt større enn en enkelt ulykke og at mordbrannen, etterspillet og den store samfunnssvikten i at saken ikke er oppklart gjør at den stadig er aktuell, skriver Dagsavisen.

Den første boka «Penger på lomma» følger det fiktive paret Maggie og Kurt som sliter for å holde det gående i 1980-tallets Danmark, og blir lokket inn i et tapsprosjekt.

– Ideen til den første romanen kom da jeg leste om mannen som hadde investert sparepenger i Vognmandsruten – de samme rederne som senere kjøpte «Scandinavian Star» – og mistet alt. Boka er ikke dokumentarisk, men den er inspirert av den virkelige historien. Og slik vil det fortsette i serien, forteller Nordenhof.

Nordenhof forklarer at penger er hovedpersonen i alle bøkene, men på forskjellige måter. Hennes tolkning av saken er at det er pengene som er morderen.

– Det er flere år siden jeg fikk idéen om å skrive noe som baserte seg på «Scandinavian Star», men jeg skjønte fort det ikke skulle være en klassisk katastroferoman. Blant annet fordi det er folk som lever i dag, som var på skipet den natten, eller hadde pårørende som døde. Jeg ville ikke at romanen skulle iscenesette selve mordbrannen. Romanen skulle ha mordbrannen som avgrunnsmotiv, mens det narrative prinsipp nærmest på journalistisk vis er «follow the money».

Forlaget selv beskriver Nordenhofs prosjekt som «et kapitalismekritisk sjubindsverk med Scandinavian Star som omdreiningspunkt». For forfatteren selv var kapitalismekritikk og den skandinaviske tragedien uadskillelig fra første stund. Allerede da hun begynte å interessere seg for saken for ti år siden gjorde bevismaterialet det vanskelig å avskrive en forsikringssvindel. Nordenhof beskriver derfor «Scandinavian Star»-saken som en kapitalistisk tragedie.

Powered by Labrador CMS