Bok

Det er opp til forlaget og forfatteren å bestemme om en bok skal trekkes fra markedet, sier generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO), Arne Vestbø.

– Skal svært mye til for å stanse en bok

Publisert Sist oppdatert

Marte Michelet har nylig beklaget seg over enkelte påstander i boka si «Hva visste hjemmefronten?». Etterkommerne av motstandsfolk er likevel ikke fornøyde før boka trekkes fra markedet.

Hvorvidt de får gjennomslag for det er opp til forlaget og forfatteren i fellesskap sier Arne Vestbø er generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO). Det skal altså svært mye til for å stanse en bok, sier han.

Vestbø sier ytringsfriheten står sterkt, derfor er det å trekke en bok først og fremst et etisk spørsmål.

– Det er vanskelig å si noe generelt om hva som må til. Da må man inn i enkeltsaker. Forfatter og forlag må i fellesskap vurdere motargumenter og hvordan forholde seg til det. Ingen av oss andre kan bestemme, sier han til Aftenposten.

Litteraturprofessor Jakob Lothe sier nye opplysninger kan gjøre det riktig og nødvendig å trekke en bok. Blant annet hvis det er påviselige feil i fremstillingen, eller hvor personer som er omtalt i boken, historiske personer eller deres etterkommere, mener seg misbrukt eller utnyttet.

Det stilles sterke krav til at sakprosa om at informasjon skal være etterrettelig. Finnes det derfor påstander mot personer, og indirekte deres etterkommere, som viser seg å være feil, er det alvorlig, sier Lothe.

En generell debatt om etikk i sakprosa førte i fjor til at forfattere fikk en etisk sjekkliste med spørsmål som forlag og forfatter kan stille seg før, under og etter publisering. Spørsmålene handler blant annet om hvem som omtales, forfatterens motiver, og hvilke kilder teksten er basert på.

Forlagssjef for sakprosa i Cappelen Damm, Knut Ola Ulvestad, sier de alltid forsøker å gjøre grundig arbeid i forkant av en utgivelse slik at de unngår å måtte stoppe en bok i etterkant.

– Men det kan dukke opp nye kilder som rokker ved etablerte sannheter eller sannhetsgehalten i et utsagn. Alt som er til ulempe eller ubehag for levende mennesker og avdødes etterkommere, må vurderes grundig, sier Ulvestad. Han presiserer overfor Aftenposten at han uttaler seg generelt.

Powered by Labrador CMS