Bok

Marte Ulltveit-Moe er aktuell med boka Kan det fikses? Hvordan Norge kan bli et reparatørsamfunn.

Marte Ulltveit-Moe: Hvordan Norge kan bli et reparatørsamfunn

DERFOR BOK ‎| – Det økonomiske systemet vi lever i er menneskeskapt, og kan derfor endres på. Vi lever i et land som har momsfritak for å kjøpe aksjer, mens den vesle systua og sykkelverkstedet må kreve inn 25 prosent moms. Tenk om det var omvendt? spør Marte Ulltveit-Moe.

Publisert Sist oppdatert

­

Marte Ulltveit-Moe (49)

  • Yrke: Folkevalgt for MDG
  • Utdannelse: Biolog
  • Bosted: Kristiansand
  • Aktuell med boken: «Kan det fikses? Hvordan Norge kan bli et reparatørsamfunn»
  • Forlag: Spartacus
  • Antall sider: 142

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Reparatørene skryter ikke og fører ikke klimaregnskap, men de jobber hver dag for å redde ting som ellers ville blitt kasta. Jeg har skrevet Kan det fikses? for å synliggjøre, oppvurdere og støtte reparatørbransjen.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Når du bruker reparatørbedrifter, bidrar du til å sikre kompetanse og arbeidsplasser der du bor. Du bidrar også til bedre beredskap, bedre ressursutnyttelse og lavere klimagassutslipp.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– For å gjøre sløselandet Norge til et reparatørsamfunn, må vi både fremme reparasjon, begrense sløseri og endre spillereglene i økonomien. Denne modellen, som på engelsk heter protect – constrain – disrupt, har jeg hentet fra den sør-afrikanske boka Township economy. People, spaces and practices og oversatt til norsk.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Den største utfordringa var folk som prøvde å avfeie prosjektet fordi de tror det er en slags naturlov at folk i rike land skal sløse og kaste hele tiden. Men det økonomiske systemet vi lever i er menneskeskapt, og kan derfor endres på. Vi lever i et land som har momsfritak for å kjøpe aksjer, mens den vesle systua og sykkelverkstedet må kreve inn 25% moms. Tenk om det var omvendt?

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Boka Kan det fikses? bygger på over 100 intervjuer med reparatørbedrifter over hele landet.

Hva vil du oppnå med boken?

– At reparatørene får flere kunder og bedre rammebetingelser, og at flere tar seg tid til å fikse noe selv. Vi vil alltid trenge en blanding av hjemmefiksing og profesjonelle reparatører.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Klart vi kan! Selvsagt er det mulig å gjøre reparasjon til hovedregel og ikke sjeldne unntak.

Hvis flere forfattere: Hvordan jobbet dere sammen om bokprosjektet?

– Samfunnsøkonom Marie Storli og jeg jobba sammen for å lage den første beregningen av reparatørbransjen i Norge. Vi fant 130.000 arbeidsplasser innen reparasjon. Det kan virke lite sammenlignet med for eksempel 300.000 ansatte i varehandelen. Men varehandelen ansetter stadig færre, på grunn av netthandel og selvbetjente kasser. Reparatørbransjen kan vokse – hvis politikerne legger til rette for reparasjon og gjenbruk.

Kan du nevne én person du håper leser boken?

– Næringsminister Jan Christian Vestre, så han kan sette i gang med å gjøre reparasjoner billigere og mer tilgjengelig for folk flest.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?

Doughnut Economics av britiske Kate Raworth lærer oss nye måter å tenke om økonomi i et moderne samfunn. Anbefales! Eller se tegnefilmene, de ligger her.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg?

– Gerd Brantenbergs forfatterskap har betydd mye for meg, spesielt de tre bøkene om Inger: Sangen om St. Croix, Ved fergestedet og For alle vinder.

Hvis du måtte velge?

Jon Fosse – Dag Solstad

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Elsykkel – Sykkel

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Powered by Labrador CMS