Bok

Linn Stalsberg (f. 1971) er sosiolog og forfatter av flere bøker. Hun er fast spaltist i Dagsavisen og Agenda Magasin, og er en mye brukt foredragsholder og aktiv debattant. Nå er hun aktuell med boka Krig er forakt for liv. Et essay om fred.

Linn Stalsberg: – Det å nekte å krige eller kritisere kriger har alltid vært en farlig posisjon å innta

DERFOR BOK ‎| Linn Stalsberg håper leseren sitter igjen med kunnskap, sinne, optimisme og selvtillit. – Og varme overfor alle de modige menneskene som gikk foran oss i fredskamp.

Publisert Sist oppdatert

­

Linn Stalsberg (52)

  • Yrke: Sakprosaforfatter
  • Utdannelse: Sosiolog
  • Bosted: Oslo
  • Aktuell med boken: «Krig er forakt for liv. Et essay om fred.»
  • Forlag: Res Publica
  • Antall sider: 250

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– For å vise at folk som står i en fredstradisjon, enten det er som pasifist, ikkevolds-aktivist, som militærnekter eller antimilitarist, eller i en kombinasjon av disse, hviler i stor idehistorie, har mange forbilder, har tatt stor risiko alltid og må møtes med respekt i et samfunn som i stor grad bygger på det motsatte.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Dette jeg akkurat nevnte over. Og at krig og klima henger sammen, på en negativ måte, og at aktivister i begge leire aktivt må jobbe sammen i fremtiden. Gjerne også sammen med arbeiderbevegelsen, hvis den går inn i seg selv og finner tilbake til fredsarbeid, og til kritikk av at skattepenger brukes på våpen fremfor velferd.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Det meste er nok å anse som nytt for mange, fordi disse temaene sjelden er oppe i offentlig eller politisk debatt. Så er det samtidig gammelt nytt, selvsagt, for alle dem med interesse for feltet.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Den største utfordringen er at dette er et univers vi lærer så lite om og så mye vi ikke kjenner til. Antall bøker, navn, aktivister, historiske eksempler, ideer og dilemmaer, analyser, fredskonferanser, aksjoner, aktivister, kamper, organisasjoner, foreninger, politikere, kriger og kamper mot kriger – det var helt overveldende lenge og føltes alltid urettferdig å måtte velge ut bare litt av så mye.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg jobber organisk, lærer mens jeg leser og skriver. Prøver samtidig å få en oversikt raskt, og beholde den, altså oversikten og det store bildet.

Hva vil du oppnå med boken?

– At alle i en utvidet fredsbevegelse, eller alle som nå begynner å bli bekymret for militariseringen av Norge og verden og leter etter alternativer eller ståsted for kritikk, finner selvtillit og kunnskap og kan stå trygt i sin posisjon selv om andre forsøker seg på latterliggjøring.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Kunnskap, sinne, optimisme og selvtillit. Og varme overfor alle de modige menneskene som gikk foran oss i fredskamp. Fordi det å nekte å krige eller kritisere kriger alltid har vært en farlig posisjon å innta.

Kan du nevne én person du håper leser boken?

– Jens Stoltenberg. Sier seg selv.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?

Militærnekting som krigsmotstand og fredskamp i Norge - 1922-2022. En flott, morsom, opplysende og inspirerende bok med masse bilder som burde ligge på stuebordet i alle hjem.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg?

– Det er altfor mange til å kunne nevne én. Men jeg gjør det likevel. Naomi Klein.

Hvis du måtte velge?

Jon Fosse – Dag Solstad

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Elsykkel – Sykkel

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Powered by Labrador CMS