Bok

Konkurransetilsynet frykter at den foreslåtte bokloven virker mot sin hensikt gjennom å hindre at bokbransjen utvikler seg i takt med lesernes behov.

Konkurransetilsynet frykter foreslått boklov vil virke mot sin hensikt

Den foreslåtte bokloven som regjeringen sendte på høring i august, er verken i bokbransjens eller lesernes interesse, mener Konkurransetilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Bokloven vil gjøre norske bøker dyrere og hindre at bokbransjen utvikler seg i takt med lesernes behov, mener tilsynet.

Forslaget til ny boklov ble sendt på høring i august , og et av de viktigste grepene er obligatorisk fastpris på nye utgivelser. Prisen foreslås å være rullerende med en varighet på 12 eller 18 måneder fra utgivelsesdato.

Det obligatoriske fastprissystemet skal ifølge kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) sørge for bredde, kvalitet og forutsigbarhet, både for leserne og for bransjen.

Konkurransetilsynet skriver i sin høringsuttalelse at de slutter seg til de sentrale språk- og litteraturpolitiske målsettingene med bokloven, men mener disse kan oppnås på en bedre og mer målrettet måte.

– Konkurransetilsynet frykter at bokloven kan virke mot intensjonen og føre til at færre nordmenn leser bøker, sier konkurransedirektør Tina Søreide.

– Bokloven innebærer at konkurransen i bokmarkedet begrenses på en måte som kan føre til at bøker blir dyrere, og at bokbransjens digitale utvikling bremses. Tilsynet mener derfor at bokloven verken er i bokbransjens eller lesernes interesse, sier konkurransedirektøren.

Powered by Labrador CMS