Bok

Maja Skogstad, kjent som @ernaeringsmamma på Instagram med flere titusener av følgere, er grunnlegger og daglig leder av Barnematbyen.no og har en mastergrad i samfunnsernæring.

– I Norge har vi fått en usunn matkultur for barn

DERFOR BOK ‎| – Barneernæring er et sårt tema. Ofte kommer følelser i veien for å få en god diskusjon, sier Maja Skogstad, kjent som @ernaeringsmamma og grunnlegger og daglig leder av Barnematbyen.no. Nå er hun aktuell med boken «Barnematrevolusjonen».

Publisert Sist oppdatert

­

Maja Skogstad (34)

  • Yrke: Ernæring til barn
  • Utdannelse: Master i samfunnsernæring
  • Bosted: Asker
  • Aktuell med boken: «Barnematrevolusjonen»
  • Forlag: Frisk Forlag

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Boka er skrevet for at flere foreldre skal få muligheten til å ta gode matvalg for barna sine.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– For å kunne ta gode matvalg, må vi bli skeptisk til markedsføring. Matindustrien «sunnvasker» sine produkter (fremstiller de som sunnere enn de er), og spiller på forbrukerens forvirring om ernæring. Mer kunnskap om ernæring gjør at du kan avsløre lureriet.

LES OGSÅ: En fortelling om hvordan jeg ble radikalisert av matpakkepropaganda.

– I Norge har vi fått en usunn matkultur for barn. Barn skal ha søtt og ultraprosessert ofte og i store menger. Fordi «de skal kose seg», fordi "ellers vil de ikke spise". Du får vite hvorfor vi trenger en endring, og hva vi kan fokusere på for å få det til.

– Ernæring er allemannseie, det slenges på som om det var like enkelt som å selge sokker.

– Yrkesgrupper som har minimalt med studiepoeng innen ernæring får i oppgave å gi ernæringsråd – noe som kan føre til at foreldre får ulike råd basert på utdatert kunnskap. Ved å bli obs på hvem du gir din tillit til, kan du ta bedre valg for deg selv og barna dine.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Spis råvarer og begrens ultraprosessert mat. Usunn matkultur for barn. Det bør kreves studiepoeng innen ernæring for å gi råd om ernæring. Matindustrien «sunnvasker» sine produkter (fremstiller de som sunnere enn de er) og spiller på forbrukerens forvirring. Fjorten konkrete ernæringsråd om hva som er viktigst å fokusere på når vi gir barna mat.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Jeg er vant til å skrive korte tekster på instagram, og få umiddelbar feedback når jeg poster det. Det har vært utfordrende å omstille seg til et lengre prosjekt, der belønningen/feedback kommer mye senere.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg jobber ganske ustrukturert og lystbasert. Jeg skriver når jeg har lyst.

Hva vil du oppnå med boken?

– Jeg ønsker at vi skal få mer forbrukermakt, som igjen gjør at vi kan påvirke matutvalget i butikken til det bedre slik at det blir enklere å velge sunnere. Jeg håper å løfte ernæringsdiskusjonen til å handle om noe mer enn bare innholdet av mettet fett, salt, sukker.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– En følelse av at de er heldige som har har fått kunnskap om ernæring de kommer til å ha nytte av livet ut, og at de er med på å snu en usunn matkultur for barn.

Hva gjorde at du fikk lyst til å sette i gang med et så stort prosjekt som å skrive en bok?

– Barneernæring er et sårt tema. Ofte kommer følelser i veien for å få en god diskusjon om ernæring. I en bok har jeg plass til å adressere både følelser, kunnskap om endring og ernæring slik at leseren sitter igjen med en følelse av at dette er mulig å få til.

Kan du nevne én person du håper leser boken?

– Kanskje Linda Granlund i Helsedirektoratet? I håp om at ernæring til barn kan settes på agendaen, og at det kan vises mer ydmykhet for at maten er mer enn innhold av mettet fett, salt og sukker. Prosesseringsgrad er av betydning, og vi bør ta utgangspunkt i maten mennesket er utviklet for å spise i råd til befolkningen – råvarer.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?

Selvforsvar mot kreft av Øyvind Torp – fordi det er den aller vanligste årsaken til død i Norge og du har makt til å påvirke risikoen.

Smak av Frida Felicia for kunnskap om hva barn liker og hva du kan gjøre med det.

Kid Food av Bettina Elias for mer innsikt i hvordan industrien påvirker barnas mat.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg?

– Bettina Elias, forfatter av Kid Food, fordi hun satt meg på spor av hvordan industrien påvirker matkultur og politikk.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Powered by Labrador CMS