Bok

I artikkelserien «Bokhylla» tar Samtiden én bok ut av bokhylla, og tre nye bøker inn.

Hevder at krigen i Ukraina kunne vært unngått

Thorbjørn Jagland måtte bruke alle sine diplomatiske evner som generalsekretær for Europarådet.

Publisert Sist oppdatert

­­I artikkelserien «Bokhylla» tar Samtiden én bok ut av bokhylla, og tre nye bøker inn.

Ut av hylla

Tarjei Skirbekk
De moderate folkepartienes fall i Europa
Cappelen Damm Akademiske

Foto Cappelen Damm Akademiske

I høst arrangerte Nidaros Sosialdemokratisk Forum, Aps største partilag med 4000 medlemmer, ledet av Trond Giske, et seminar om de utfordringene sosialdemokratiet står overfor. Her deltok Aps partisekretær, Kjersti Stenseng. Som takk for innsatsen fikk hun Tarjei Skirbekks bok De moderate folkepartiene fall i Europa som gave. Gaven ble ledsaget med en kommentar om at Ap kan falle betydelig lenger ned om det ikke tas politiske grep.

Sosialdemokratiet har hatt tilbakegang i alle land i Europa. Ifølge forfatter Tarjei Skirbekk handler det ikke om personer. Det handler om politikk. Han mener det er mulig å fornye sosialdemokratiet. Skirbekk behandler de fleste brennbare spørsmål som er oppe til debatt. Spørsmålet Skirbekk ikke gir et klart svar på, er om det er mulig å føre den politikken han tar til orde for innenfor de rammer EØS-avtalen setter.

Han mener det av avgjørende at de moderate folkepartiene gjenreises for å sikre politisk og sosial stabilitet. Det som kjennetegner disse partiene er at de har fotfeste hos folk flest samtidig som de makter å avveie ulike hensyn i forhold til hverandre. Det er å foretrekke at kompromisser og maktkamper kjempes innad i store folkepartier enn at et utall av grupperinger danner sitt parti.

Inn i hylla

Et knippe av våre fremste forfattere tolker juleevangeliet
Blant mennesker
Verbum

Foto Verbum

Juleevangeliet er et av verdens mest kjente og leste fortellinger. Verbum har fått 22 forfattere til å respondere på evangelisten Lukas` fortelling i form av egne refleksjoner, en novelle, dikt eller minne. Nina Lykke, Knut Nærum, Olaug Nilsen, Jonny Hallberg, Carl Frode Tiller, Marie Aubert, Lars Ramsli, Kjersti Annesdatter Skomsvold med flere har levert lesverdige bidrag.

Aftenpostens årsleksikon
Hvem Hva Hvor 2024
Vigmostad og Bjørke

Foto Vigmostad og Bjørke

Hvem Hva Hvor gir seg ikke. Den 89. utgaven er på markedet. Ideen er fortsatt den samme: å få med «alt» som har skjedd det siste året. På 500 sider finner vi en overveldende mengde tall, faktaopplysninger og notiser om alt mulig. Hvem Hva Hvor er pensum for alle som deltar på kviss. Nytt av året er at de har tauet inn 15 gjesteskribenter som skriver kort og poengtert om det de er eksperter på.

Thorbjørn Jagland
Ti år for Europa
Cappelen Damm

Foto Cappelen Damm

I tredje bind av sine memoarer skriver Thorbjørn Jagland om perioden fra 2009 til 2019 da han var generalsekretær i Europarådet. Jobben krevde at han måtte bruke alle sine diplomatiske evner. Boken er på ingen måte tannløs. Jagland har sine meninger mot.

Han deler for eksempel ikke den fortellingen om krigen som Nato, USA og EU har etablert. Han mener krigen i Ukraina kunne vært unngått om Vesten hadde tatt Russland på alvor.

Powered by Labrador CMS