Bok

Gunn-Helen Øye er aktuell med boka Jeg er alkoholiker. Og det tror jeg du også er.

Gunn-Helen Øye: – Det ble mange sterke møter

DERFOR BOK ‎| Gunn-Helen Øye forteller både om egen og andres historie i boka «Jeg er alkoholiker. Og det tror jeg du også er».

Publisert Sist oppdatert

­

Gunn-Helen Øye

  • Yrke: Forfatter
  • Utdannelse: Hovedfag i sosialantropologi/cand.polit (1999) – Universitetet i Oslo Master in Luxury Management (2008) – Polimoda, Firenze p.t. studier med Menighetsfakultetet i Oslo
  • Bosted: Oslo
  • Aktuell med boken: «Jeg er alkoholiker. Og det tror jeg du også er»
  • Forlag: Cappelen Damm
  • Antall sider: 185

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Jeg ønsker å sette søkelys på alkohol sin plass i dagens samfunn. Hva gjør kosen og vanene i relasjon med alkohol med oss. Hvorfor er det så vanskelig å si nei?

– Jeg ønsker også å informere mennesker om alkoholens virkninger på oss mennesker. Hvorfor for eksempel kvinner på grunn av biologi ikke kan drikke like mye som menn. Hvorfor eldre tåler alkohol dårligere jo eldre de blir.

– Og jeg gir også råd til ledere, pårørende og den som sliter med et høyt inntak i boka. Det er også livshistorier fra menneskers ulike forhold til alkohol med i boka. Den første historien er om en ung kvinne som ble tørrlagt som 27-åring.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Bli oppmerksom på eget forbruk. Når drikker du? Hvordan drikker du? Behøver du drikke så mye når du først drikker. Og tør du leve helt uten alkohol – og hvordan vil livet ditt bli da?

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Ikke nye teorier, men ukjente for flere. Addicted Personality (Craig Nakken) er en, Atomic Habits (Clear, James) er en annen.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Ingen. Alle fagfolk sa ja til å snakke med meg, og alle respondentene gav meg sine livshistorier. Det ble mange sterke møter.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Leker med selve ideen om boka først – i skjæringspunktet mellom å skrive med hjernen og hjertet. Landet på hjertet. Gått bredt og dypt inn i mye fagstoff om tema – spesielt alt nytt som har kommet på området. Egen historie er med og myker opp det mer akademiske i boka.

Hva vil du oppnå med boken?

– Få mennesker til å se seg selv (og gjøre noe med det) i forhold til alkohol. Vekke en debatt om tema drikkekultur.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Mange sier til meg at de kjenner seg igjen i alt – og det er mye informasjon i boka de ikke visste om. Etter å ha lest den – har de mer kunnskap om alkohol og dens påvirkninger.

Kan du nevne én person du håper leser boken?

– En som er usikker og redd – og som fortsatt drikker for mye, har stor skam – og vet ikke helt hva en bør gjøre. Råd gis i boka.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?

– Liz Fraser (2021) bok Coming Clean – A true story of love, addiction and recovery.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg?

– Professor Thomas Hylland Eriksen. Han åpnet mitt landskap for å tilnærme meg mennesker i andre kulturer. Han var «min» professor under cand.polit-studiet.

Hvem håper du leser boken?

– Ledere, pårørende og den som har kontrollsvikt i forhold til alkohol.

Er det bok som har betydd mye for deg og som du gjerne anbefaler til andre?

Life is a verb av Patti Digh. Leste den første gang under Master-studiet i Firenze – og den vekket meg. Hvordan ønsker jeg å leve?

Powered by Labrador CMS