Bok

Birger Amundsen har vært tilknyttet Svalbard i nærmere femti år som ingeniør, journalist, redaktør, fotograf og forfatter. Han har utgitt en rekke bøker fra polarlandet, produsert filmer og vært redaktør av Svalbardposten. Nå er han aktuell med boka Spillet om Svalbard.

Birger Amundsen: – Opptatt av enkeltmenneskers skjebne i en verden av kaos og krig

DERFOR BOK ‎| Birger Amundsen er aktuell med boka «Spillet om Svalbard» og håper leserne vil sitte igjen med et mer mangefasettert bilde av Svalbard enn is, kulde, luskende isbjørner og tause gruvearbeidere.

Publisert Sist oppdatert

­

Birger Amundsen (75)

  • Yrke: Journalist og forfatter
  • Utdannelse: Elektronikkingeniør og journalist - Norsk Journalisthøyskole
  • Bosted: Tromsø
  • Aktuell med boken: «Spillet om Svalbard»
  • Forlag: Vigmostad & Bjørke
  • Antall sider: 400

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Jeg skrev boken for å få fram Svalbards sikkerhetspolitiske posisjon i dagens ustabile forhold mellom Russland og Vesten.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Svalbard har alltid vært viktig i skjæringspunktet mellom øst og vest. Under den kalde krigen hadde Sovjetunionen en strategi for å ta kontroll over øygruppa i tilfelle en øst-vest-konflikt. Dette avsløres av en tidligere sovjetisk marineoffiser.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Svalbard er demilitarisert gjennom Svalbardtraktaten. Likevel hadde Norge etablert Stay behind-depoter av våpen og utstyr i tilfelle krig med Sovjetunionen. Dette avsløres også i boken.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Krigen som brøt ut da Russland invaderte Ukraina 24. februar 2022 skjedde mens jeg arbeidet med boken. Det førte til at jeg måtte kaste om på prosjektet – og førte også til reiser til Ukraina, den første like før krigsutbruddet, og så to senere reiser mens krigen pågikk.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg er en dokumentarist som er opptatt av enkeltmenneskers skjebne i en verden av kaos og krig. I boken finnes en sovjetisk kvinne som hoppet av gjennom å hoppe over bord fra et sovjetisk cruiseskip i en fjord på Spitsbergen i 1985. Å overleve en slik handling er så godt som umulig. Hun berget livet, men reiste tilbake til Sovjetunionen. For å finne svaret på det, reiste jeg på leting etter henne, ni år senere.

Hva vil du oppnå med boken?

– Først og fremst at leserne skal suges inn i fortellingen og det politiske spillet som til alle tider har pågått i dette islandet lengst nord i havet.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Forhåpentligvis at de sitter igjen med et mer mangefasettert bilde av Svalbard enn is, kulde, luskende isbjørner og tause gruvearbeidere.

Kan du nevne én person du håper leser boken?

– Dronning Sonja. Dronningen har i flere sammenhenger vist en særlig interesse for Svalbard. Vi har møttes i flere sammenhenger på Svalbard, men også i Oslo. Hun har en rolle i boken. Derfor har jeg også sendt henne boken med en personlig hilsen.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?

Rød Sult. Stalins krig mot Ukraina av Anne Applebaum. Den gir et grusomt innblikk i konsekvensene av Stalins nådeløshet mot eget folk, og som særlig rammet Ukraina med en sultkatastrofe som tok livet av fire millioner mennesker. Boken har særlig betydning i dag som bakteppe til det som skjer i Ukraina. Putin fortsetter der Stalin slapp.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg?

– Svetlana Aleksijevitsj. Fordi hun makter å gi en dyp forståelse av hvor nådeløst enkeltmennesker blir rammet i det totalitære Sovjetunionen.

Hvis du måtte velge?

Jon Fosse – Dag Solstad

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Elsykkel – Sykkel

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Powered by Labrador CMS