Bibliotek

– Det er ingen menneskerett å få bruke biblioteket som talerstol, sier Omar Gamal (SV), som i sommer ble utvnevnt til ny byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo.

Sian får fortsatt holde møter på offentlige biblioteker

Det slår Oslos kulturbyråd Omar Gamal (SV) fast. Han mener samtidig at Sians rasisme må bekjempes med alle lovlige midler.

Publisert Sist oppdatert

– Vi kan ikke på prinsipielt grunnlag si at Sian ikke skal få lov til å bruke biblioteket. Dette er i så fall noe bibliotekets ledelse må vurdere fra gang til gang, sier kulturbyråd Omar Gamal (SV) til Klassekampen.

Kommentaren kommer etter at fire representanter fra partiet Rødt sendte inn et privat forslag om å utestenge «arrangører som oppfattes som hatefulle og/eller rasistiske» fra Deichman. Reaksjonen fulgte etter at Stopp Islamiseringen av Norge (Sian) i mars fikk tillatelse til å avholde årsmøtet sitt på Deichman Majorstua. I siste liten snudde likevel Deichman-ledelsen etter kraftig press og protester fra de ansattes fagforeninger, samt varsler om motdemonstrasjoner.

Deichman-ledelsen begrunnet avlysningen med at det var umulig å gjennomføre møtet med hensyn til publikums sikkerhet.

Nå har byrådet i Oslo svart på Rødt sitt private forslag i en fire sider lang redegjørelse. Der kommer det frem at hensynet til den grunnlovfestede ytrings- og organisasjonsfriheten veier tungt, og at det derfor ikke finnes lovverk som kan forsvare å nekte Sian adgang til Deichman basert på organisasjonens politiske ståsted.

Gamal sier til Klassekampen at Sians rasisme må bekjempes med «alle lovlige midler» og at «det er ingen menneskerett å få bruke biblioteket som talerstol», men at biblioteket selv må vurdere om Sian videre skal få avholde møter der.

Powered by Labrador CMS