Bibliotek

De tillitsvalgte hos Deichman ønsker en debatt om hvem som skal få lov til å leie rom på Deichman etter at det ble kjent at det omstridte forlaget Legatum Publishing får avholde arrangement der.

Deichman-ansatte fortviler – vil utestenge omstridt forlag

Et forlag som anklages for høyreekstremisme skal arrangere samtale og pressekonferanse på Oslos hovedbibliotek. Det er det mange som reagerer på.

Publisert Sist oppdatert

Oppdatert: ­Biblioteket snur etter sikkerhetsvurdering: Stanser utleie til Legatum.

Torsdag 11. mai skal forlaget Legatum Publishing arrangere samtale og pressekonferanse med den franske forfatteren Renauld Camus på Deichman Bjørvika.

Det er det mange som reagerer på. Bakgrunnen er at forlaget anklages for høyreekstremisme.

Litteraturhuset sa nei da forlaget ønsket å arrangere bokbad for «Old Europe Stop the great replacement» av svenske Rikard Högberg i januar. De ville heller ikke la forlaget avholde pressekonferansen med den franske forfatteren.

Kraftige reaksjoner

Nå Deichman Bjørvika nå lar Legatum Publishing leie rom hos dem, er det flere som reagerer, blant annet ansatte ved biblioteket.

De mener at forlaget må nektes tilgang og ber biblioteket avlyse arrangementet.

– De står for en høyreekstrem, rasistisk og voldelig ideologi. Biblioteket skal være en trygg arena for alle. Rasisme hører ikke hjemme her, sier hovedtillitsvalgt Jenny Dellegård i Fagforbundet Deichman til NRK.

I dag plikter Deichman å leie ut til alle. Det vil ansatte ha en slutt på. Fagforbundet skriver i Dagsavisen at praksisen for utlån av rom må endres.

– Vi mener biblioteksjefen må få et mandat eller en instruks fra politikerne som gjør at han kan avvise slike forespørsler.

Også kulturbyråden i Oslo mener det er problematisk at Legatum får bruke biblioteket, ifølge NRK.

– Dette er folk som sprer konspirasjonsteorier og fascisme. De tilfører ingenting positivt til biblioteket, sier Omar Samy Gamal, samtidig som han poengterer at det er forsamlingsfrihet i Norge.

Arrangementet har også vakt reaksjoner utenfor biblioteket. Det er varslet en antirasistisk demonstrasjon mot møtet.

Mener det er feil

Renauld Camus er mest kjent for å stå bak begrepet «Den store utskiftingen». I Aftenposten har ekstremismeforsker Cathrine Thorleifsson ved Universitetet i Oslo beskrevet det slik:

– Sentralt står forestillingen om hvitt folkemord, at den hvite rasen er truet av masseinnvandring, og er i ferd med å bli erstattet av migranter.

Forlaget Legatum mener det er feil.

– Ett av formålene med pressekonferansen er å opplyse om at dette er feil, skrev forlegger Tore Rasmussen i et innlegg i Samtiden i april.

– Vi skal også sette av tid til spørsmål og svar, der kritisk innstilte journalister og andre vil få anledning til å stille harde og konfronterende spørsmål til Camus.

Kan ikke stenge forlaget ute

Biblioteksjef i Oslo, Knut Skansen, sier han forstår at ansatte og andre reagerer, men at han ikke kan nekte utlån av rommet.

– Det er organisasjonsfrihet og ytringsfrihet i Norge, og det betyr at man kan bruke biblioteket til ulik aktivitet. Jeg kan ikke, ut ifra Grunnloven, bedrive forhåndssensur, sier Skansen.

Powered by Labrador CMS